EXCLUSIV  "Unii ajung genii de mici, iar cu alții nu se întâmplă nimic extraordinar". Cum a ajuns soprana Felicia Filip în lumea muzicii: "De aici a început totul"

Sursa foto: Facebook Felicia Filip Oficial
Sursa foto: Facebook Felicia Filip Oficial

Soprana Felicia Filip a vorbit despre primul contact al său cu arta și cum a ajuns să meargă pe calea muzicii.

"Un copil îşi manifestă, în primul rând, bucuria părinţilor de a se fi născut sănătos şi sănătos, pentru un părinte, înseamnă  o părticică de dumnezeire sau de perfecţiune. Noi, când ne naştem, ne naştem aproape de perfecţiune. Apoi, în familie, în societate, se întâmplă un drum. Unii ajung să fie genii de mici şi în desfăşurarea destinului lor, alţii... Domnule, dar s-au născut, le-a fost bine şi au avut calităţi... Și nu se întâmplă nimic extraordinar cu ei. Acesta este rezultatul societăţii şi al drumului pe care voit sau nevoit l-a parcurs.

Dincolo de asta, există această dumnezeire a fiecăruia dintre noi şi, dacă avem şansa să avem părinţii care se preocupă, încă de la bun început, de creşterea şi educarea copilului...

Ajungând la un copil care se cheamă Ana Felicia, pentru că acesta este numele meu, cu siguranţă că, în primul rând, am fost atenţionată de muzica pe care o ascultam - fie că e vorba de întâlnirile din familie, acele tradiţionale sărbători în care se întâlnesc cu toți ai familiei şi petrec, şi vorbesc frumos, şi cântă, şi îşi povestesc sau este vorba despre un radio care cântă şi aşa mai departe, ușor, uşor copilul este cel care, cu un miracol extraordinar, poate, la rândul lui, să exemplifice, să cânte aşa cum a auzit.

"De aici a început totul"

De aici începe, dacă vreţi, răspunsul la întrebarea "care a fost întâlnirea mea cu artă, cu muzica". De aici a început, din familie, şi mai ales din ceea ce înseamnă glasul mamei, glasul tatălui, glasul vorbit în primul rând, şi apoi glasul cântat şi mai ales glasul încărcat cu iubire - că despre asta este vorba - care dă echilibru pentru copil şi acea stare de bine prin care râde, comunică cu părintele său cu cel de la care deja simte dragostea cu care este îmbrăţişat.

În familia noastră, s-a cântat, se cântă şi mi s-a părut mie, în momentul în care am conștientizat acest lucru, că îmi place să cânt, că cei care mă ascultă au o altă atitudine în momentul în care încep să cânt, parcă se transformă. Sunt surprinşi şi apoi sunt cuceriţi de ceea ce văd şi aud. De aici a început totul", a povestit Felicia Filip, în emisiunea Întâlnire cu Arta.

Youtube video image

Cine este Felicia Filip

Soprana Felicia Filip s-a născut la 20 martie 1959, la Slatina, judeţul Olt. A început cariera muzicală cu studiul viorii timp de 12 ani, după care a optat pentru canto, absolvind Conservatorul din Bucureşti în 1985. Acolo a cunoscut-o pe marea artistă Georgeta Stoleriu, care i-a devenit profesoară de canto.

Imediat după absolvire, Felicia Filip a debutat la Braşov, în spectacolele "Rigoletto" şi "Traviata", iar un an mai târziu, în 1986, a cântat la Bucureşti, în "Povestirile lui Hoffmann". A fost solistă a Teatrului Liric din Braşov până în 1990, apoi a devenit solistă a Operei Naţionale din Bucureşti, potrivit site-ului http://feliciafilip.wifeo.com.

Prima apariţie pe o scenă din străinătate a fost în 1991, la Teatrul din Bâle, Elveţia, în "Traviata". În acelaşi an s-a căsătorit cu Cristian Mihăilescu, directorul general al Operei din Braşov şi regizor de operă.

Felicia Filip este singura cântăreaţă din lume care a obţinut toate premiile Mozart şi a participat la numeroase concursuri, între care amintim: Concours de Chant Fransisco Vinas la Barcelona (premiul 1 şi premiul Mozart - 1983), Concours de chant P.I. Tchaikovski la Moscova (premiul al 2-lea, 1985), Concours Belvédere la Viena (premiul al 2-lea, premiul Mozart şi premiul Japanese, 1987), Concours "Glory of Mozart" la Toronto (premiul 1, 1991), screi Agerpres.

De-a lungul carierei sale de succes, a cântat pe cele mai mari scene din întreaga lume - Londra, Hamburg, Liege, Barcelona, Dortmund, Rotterdam, Veneţia, Toulouse, Viena, Toronto, Dresda, Frankfurt, Sofia, Limoges, Madrid, Nuremberg, Atena, Roma, Strasbourg, Mulhouse, Las Palmas, Tenerife, Chişinău, Danemarca - dar şi pe scenele din ţară - Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj, Iaşi, Timişoara, Craiova, Slatina.

Din bogatul său repertoriu liric fac parte opere de Mozart ("Don Giovanni", "Nunta lui Figaro", "Răpirea din Serai", "Bastien şi Bastienne"), Verdi ("Traviata", "Trubadurul", "Rigoletto", "Falstaff", "Stiffelio"), Rossini ("Le Voyage a Reims", "Bărbierul din Sevilla", "L'Occasione fa il ladro"), Donizetti ("Elixirul dragostei", "Lucia di Lammermoor", "Don Pasquale"), Bellini ("Piratul", "Puritanii", "Capulet şi Montague"), Puccini ("Boema"), Strauss ("Liliacul"), Lehar ("Văduva veselă), Offenbach ("Povestirile lui Hoffmann"), Carl Orff ("Carmina Burana"), Bizet ("Carmen", "Pescuitorii de perle").

Colaborare cu trupa Iris

În 1996, Felicia Filip a început o colaborare cu trupa Iris, concretizată în numeroase concerte şi înregistrări, unele apărând pe materiale discografice. O altă colaborare de succes este cea cu trupa K1, susţinând împreună peste 30 de concerte în Austria, Germania, Belgia, Italia şi Franţa, în 2008. Primul turneu al Feliciei Filip cu trupa K1, intitulat "Etnosimfonica", în care au fost combinate muzica etno-rock şi cea simfonică, a fost urmat de o a doua serie de concerte - "Balade din Carpaţi". Acest spectacol, pus în scenă de regizorul Cristian Mihăilescu, îmbină melodii de inspiraţie folclorică, instrumente vechi româneşti, poezie şi proiecţie de imagini pe ecran. Premiera concertului a avut loc la 11 mai 2009, la Sala Radio din Bucureşti. Cu ocazia acestui spectacol, a fost lansată campania "Mândru să fii român", o continuare a proiectului Callatis Romania Euro Tour, cu spectacolele "Etnosimfonica" şi "Balade din Carpaţi".

În iunie 2013, Felicia Filip a fost invitata specială a Federaţiei Române de Rugby pentru a intona imnul naţional la finala de rugby dintre România şi Emerging Italy. Tot în acest an, în luna noiembrie, Felicia Filip a lansat pe piaţa muzicală din România albumul "Fata din vis", printr-un concert la Teatrul Naţional Bucureşti. Alături de Felicia Filip, pe scenă au urcat muzicieni din rockul românesc - trupa Compact, Adrian Bărar de la Cargo, Adrian Ordean, Călin Pop de la Celelalte Cuvinte, Mircea Baniciu - precum şi actorul Ion Caramitru.

Comandor al Ordinului "Meritul Cultural",

Soprana Felicia Filip a fost ridicată la gradul de Comandor al Ordinului "Meritul Cultural", titlu care i-a fost decernat, în 2004, de Preşedinţia României. De asemenea, a fost distinsă cu titlul onorific de "Persoană Emerită", decernat de Preşedinţia Republicii Moldova. În noiembrie 2014, a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, mai precizează site-ul http://feliciafilip.wifeo.com.

Din 2014, Felicia Filip este managerul Operei Comice pentru Copii din Bucureşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel