Unii crenvurşti de pui conţin chiar şi 12 E-uri. InfoCons: Mai e loc şi de carne?

Fotografie creată de RODNAE Productions, de la Pexels
Fotografie creată de RODNAE Productions, de la Pexels

Un studiu realizat de InfoCons arată cum s-a schimbat cantitatea de sare şi de E-uri folosită în crenvurştii de pui din România în ultimii ani.

"În ceea ce privește conținutul de aditivi alimentari/produs din crenvurstii de pui, s-a constatat o menținere a numărului mediu de E-uri, după o fluctuație în perioada 2015-2018.

5 E-uri în studiul din 2009;

6 E-uri în studiul din 2015;

7 E-uri în cazul studiul din 2017;

6 E-uri în 2018 ;

5 E-uri în studiul din 2022", arată InfoCons.

Numărul maxim de E-uri folosite în crenvurşti a fost atins în 2017 şi 2018, când s-au folosit câte 12 astfel de substanţe. La polul opus, numărul minim de E-uri a fost folosit în 2022, adică ZERO. Acest nivel este urmat de studiile din 2018, respectiv 2 E-uri.

În 2022, însă, au fost folosiţi cei mai mulţi aditivi, 23 de tipuri, în timp ce în 2017 au fost folosite 21 de tipuri de aditivi. În 2009 au fost folosite cele mai puţine tipuri de aditivi în crenvurşti, 10. 

Cel mai mare aport energetic l-au avut crenvurştii produşi în 2015 şi 2018, 297 kcal/100g. La mică distanţă, cu 287 kcal/100g, sunt crenvurştii produşi în 2022, în timp ce la polul opus se află crenvurştii produşi în 2009, 253 kcal/100g. 

În 2022 au fost produşi, însă, şi crenvurştii cu cel mai mic aport energetic, doar 143 kcal/100g, urmat de studiul din 2009, respectiv 162 kcal/100g.

Câtă sare se foloseşte în crenvurştii de pui 

Cel mai mic conținut de sare  din crenvurstii de pui se regăsește în studiile din 2015 și 2018, respectiv 1.1 g/100g. La polul opus, cu cea mai mare cantitate de sare, se află studiile din 2022, cu 3,2 g la 100 g, şi 2018, cu 3g la 100 g. 

În ceea ce privește conținutul de grăsimi regăsit în produsele tip crenvursti de pui, cele mai mari cantități   le-am regăsit în cadrul studiului din 2018, respectiv 26 g/100g. Cel mai mic conținut de grăsimi din crenvurstii de pui a fost regăsit tot în studiul din 2022, respectiv 7.6g/100g, urmat de studiul 2009, respectiv 12 g/100g.

"Crenvurștii sunt un produs pe care îl cumpărăm pentru a-l mânca dimineața, la serviciu, când mergem la picnic, sau, mai nou, chiar între 2 felii de pâine sub denumirea de hot dog. Sperăm cu toții că un astfel de produs este compus doar din carne, arătând și mirosind a carne, cu ceva condimente adăugate și cam atât. Însă, citind eticheta sau urmărind testele comparative InfoCons realizate de-a lungul anilor, putem vedea că într-un astfel de produs se găsesc chiar și 12 E-uri. Oare mai e loc și de carne? Haideți să citim eticheta, să alegem în cunoștință de cauză și să votăm produsele pe care cu adevărat dorim să le cumpărăm", a declarat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel