Unii dintre cei mai bogați oligarhi ruși nici nu au auzit de sancțiuni

Sursă foto: Pexels (Anders Kristensen)
Sursă foto: Pexels (Anders Kristensen)

Prea puțini oligarhi ruși au fost atinși de sancțiunile occidentale, în special cei mai bogați. 

Jumătate dintre cei mai bogaţi 20 de oligarhi ruşi nu cad sub imperiul sancţiunilor impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei, scrie Bloomberg, citat de Mediafax. Astfel, un grup consistent de supermiliardari şi ruşi puternici pot acţiona liber, fără restricţii legale, în întreaga lume.

Oligarhi ruşi cu averi cumulate de cel puţin 200 de miliarde de dolari înainte de izbucnirea războiului au fost loviţi de sancţiuni.

Mulți ruși cruțați de sancțiuni

Cu toate acestea, lista celor care sunt blocaţi şi a celor care nu dezvăluie un model mozaicat de sancţiuni transfrontaliere care i-a cruţat pe mulţi ruşi cu interese comerciale pe pieţele globale cheie.

Încercarea de a izola Rusia de lumea finanţelor internaţionale şi de a face presiuni asupra preşedintelui Vladimir Putin a făcut ca Regatul Unit să sancţioneze 10 dintre cei mai mari miliardari din Rusia, iar Uniunea Europeană nouă. În schimb, SUA au sancţionat doar patru.

A rămas fără menajeră și șofer

Într-un interviu citat de Business Insider, Aven se plânge că a rămas fără o parte dintre beneficiile vieţii de bogătaş. "Voi mai avea voie să am menajeră? Sau şofer? Eu nu conduc. Poate fiica mea vitregă va conduce...", a spus acesta. 

Pe 28 februarie, Uniunea Europeană l-a sancţionat pe Aven şi l-a descris drept "unul dintre cei mai apropiaţi oligarhi de Putin". Acesta a fost sancţionat şi de Marea Britanie pe 15 martie, ca urmare a complicităţii la invazia lansată de Rusia în Ucraina. 

La începutul lunii martie, Aven s-a retras din firma LetterOne, un fond de investiţii de 22 miliarde de dolari. Acest fond a fost creat alături de Mikhail Fridman, alt oligarh sancţionat. Cei doi ar fi demisionat, de asemenea, şi din consiliul de administraţie al Alfa Bank. 

Toate activele lui Aven au fost îngheţate, iar acesta nu mai are voie să facă afaceri în Uniunea Europeană sau Marea Britanie. 

"Afacerile noastre sunt distruse. Tot ce am construit în 30 de ani este ruină. Şi trebuie, cumva, să începem o viaţă nouă", a mai spus Petr Aven. Acesta a adăugat că soţia sa a scos cât mai mulţi bani de la bancomatele din Londra înainte de aplicarea sancţiunilor. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel