Este mai ușor să ierți atunci când te confrunți cu stres cronic, au stabilit oamenii de știință ruși. În mod interesant, cel mai greu iartă oamenii afectați de stresul cotidian, care, practic, e prezent în viețile tuturor.
În cadrul unui studiu recent, cercetătorii ruși au analizat capacitatea de a ierta, ca o calitate morală, capabilă să îmbunătățească viața și sănătatea mintală, și nivelurile de stres. Eșantionul de subiecți a însumat 140 de tineri, bărbați și femei, cu vârsta cuprinsă între 16 și 40 de ani. Respondenții aparțineau unor grupuri diferite în ceea ce privește stresul de care aveau parte în viața de zi cu zi, scrie curiozitate.ro. Primul grup era format din persoane relativ înstărite (studenți care locuiesc în Moscova, de la o universitate de formare a profesorilor), al doilea din persoane care se confruntă cu stres zilnic din cauza responsabilităților de rutină (studenți la una dintre universitățile internaționale clasice din Moscova) și al treilea consta în persoane cu stres cronic cauzat de o traumă severă cu consecințe ireversibile (pacienți ai unui centru de reabilitare cu leziuni severe ale coloanei vertebrale).
Studiul a arătat că persoanele cu stres cronic erau capabile să ierte cel mai ușor. Urmau subiecții relativ înstăriți, cu rezultate medii, în timp ce cei din grupul cu ”stres de rutină” erau cel mai puțini capabili de iertare, scrie Neuroscience. Cercetătorii explică faptul că este mai ușor să ierți dacă te confrunți cu stres cronic. În ciuda faptului că acești oameni se confruntă cu condiții de viață foarte severe (depind fizic de alți oameni; senzațiile lor corporale normale s-au schimbat și multe capacități s-au pierdut) este mai probabil să-și descopere cele mai importante valori și scopul real în viață. Acești oameni sunt capabili să ignore multiplele nenorociri și imperfecțiuni din viață, prin intermediul iertării, pentru a merge mai departe.
Iertarea este o călătorie individuală. "Dă-ți timp și nu o face niciodată din vină sau sub presiunea altor persoane. Nu putem schimba nimic de care nu suntem conștienți. Este important să înțelegem că iertarea persoanei nu înseamnă că o scuzăm. Sau că reducem la minimum ceea ce ni s-a întâmplat, ci este singura modalitate de a vindeca ceea ce s-a întâmplat. Să ne dăm seama că incapacitatea noastră de a ierta ne otrăvește sufletul. Și nu doar cu persoana care ne-a greșit. Se răspândește și afectează toate domeniile vieții noastre și pe cele din jurul nostru. Se va răspândi la partenerii noștri și apropiați deoarece ne afectează starea de spirit, comportamentul și reacțiile. Afectează personalitatea, pacea interioară și bucuria de a fi" este recomandarea vibraţiiînalte.ro.
Dacă nu poți să ierți, poți plăti prețul unor relații viitoare nereușite. Pentru că vei purta cu tine ostilitatea, iar aceasta se va proiecta asupra noului partener, noilor colegi, noilor relații cu prietenii. Gândul răzbunării poate deveni obsesiv, iar viața ta să ajungă atât de prinsă în capcana răului, încât să nu te mai poți bucura de prezent. Poți deveni deprimată, tristă, anxioasă. Poți ajunge să te porți tot timpul ca o victimă. E posibil să îți resimți viața ca fiind lipsită de semnificație și de scop. Poți pierde contactul cu ceilalți, alte relații, noi experiențe reușite, pentru că ești încărcată de sentimente negative.
"Iertarea este decizia de a lăsa sentimentele rele și cele de răzbunare să plece. Ea poate veni cu timpul și îți va aduce liniștea. Evenimentul care te-a rănit va face parte din viața ta mereu, dar iertarea poate să te ajute să te concentrezi și pe părțile pozitive ale vieții tale; te poate face să înțelegi mai bine, să empatizezi cu ceilalți și chiar să simți compasiune pentru cei care te-au rănit. Iertarea nu înseamnă să ștergi cu buretele sau să negi responsabilitatea celuilalt pentru rănile produse; nu minimalizează sau justifică greșelile celuilalt. Dar poți ierta persoana fără să aduci circumstanțe atenuante comportamentului său. Iertarea îți aduce o pace și o liniște care să te ajute să mergi mai departe", scrie revista Ioana.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News