EXCLUSIV  Unii pietoni implicaţi în accidente rutiere au permis, dar încalcă des regulile. "Trecerea pentru pietoni nu e un scut, ca în Războiul Stelelor. Suntem vulnerabili"

Facebook Poliţia Română
Facebook Poliţia Română

Costin Tătuc, specialist în siguranţă rutieră, a vorbit la DC Conducem despre un lucru greu de înţeles în trafic. O parte dintre pietonii care sunt implicaţi în accidente rutiere au permis de conducere. Cu toate astea, spune specialistul, încalcă foarte des regulile. 

"O parte dintre pietonii care sunt victime ale accidentelor de circulaţie sunt şi posesori de permis de conducere. Deci nu vorbim neapărat de lipsa educaţiei rutiere ca problemă. Da, este o problemă importantă, pentru că au fost ani de zile în care educaţia rutieră în şcoli nu a fost privită ca materie de studiu, ci ca ceva complementar, în raport de bunăvoinţă a cadrelor didactice. 

Dar, este de neînţeles cum, uneori, persoane care ştiu bine regulile de circulaţie şi cu toate astea le încalcă într-o manieră evidentă. Şi merg pe principiul că îi poate feri celălalt şofer, aşa cum şi ei îi feresc pe alţii", a declarat Costin Tătuc la DC Conducem. 

Specialistul în siguranţă rutieră vine şi cu un îndemn pentru pietoni. 

"Ar trebui să fim mai atenţi atunci când vrem să traversăm. Pentru că în general căutăm să exploatăm orice posibilitate. E adevărat, traficul e foarte aglomerat, de multe ori stai şi aştepţi până poţi traversa în condiţii de siguranţă. Dar e de preferat să stai să mai aştepţi puţin, decât să încerci să exploatezi orice oportunitate. Contactul vizual cu şoferul, de care spune şi Titi Aur, e foarte important, dar nu îl luăm în calcul de multe ori. Mergem pe ideea că dacă suntem în zona aia ar trebui să fim văzuţi. Aşa este, ar trebui, dar nu putem miza întotdeauna pe aşa ceva.

Să nu uităm că trecerea pentru pietoni, acest marcaj, nu este un scut infailibil, nu este un scut de forţă ca în Războiul Stelelor. Suntem la fel de vulnerabili şi acolo. Atât doar că legea ne conferă nişte drepturi, dar corelate cu nişte obligaţii. De ce? Ai acolo nişte reguli privind traversarea străzii: perpendicular pe axul drumului, în pas vioi, etc.

Mai avem o situaţie. Cei care traversează în diagonală în apropierea trecerii. Asta nu e legal. Sunt multe accidente care se produc în asemenea context. Zona trecerii este intervalul delimitat de cele două indicatoare de pe sensurile de mers şi marcajul pietonal, zebra. E mult de vorbit aici", a mai spus el. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel