Istoricul Marius Diaconescu a vorbit la DC NEWS despre reunirea Basarabiei cu România.
Istoricul Marius Diaconescu a spus la DC News ce a lipsit României pentru a se uni cu Basarabia după 1989: o personalitate politică care să preia problema reunificării celor două state. El a vorbit și despre teama de Unire din perioada respectivă.
„În Moldova de astăzi, în anii '88, '89, '90, până prin '93, a fost o puternică mișcare națională condusă de intelectuali. Dar atenție! Intelectuali formați la școala sovietică.
Înainte de 1989, intelectualii din Basarabia, cei câțiva zeci de intelectuali, erau formați o parte în Estonia sau Letonia, la universitățile de acolo, puțini la Moscova și câțiva la Iași. Dar în anii '89-'90 nu găsim niciun intelectual moldovean format la Iași, abia după 1990 au venit.
Automat acești intelectuali, sunt și astăzi cei care mai sunt în viață și sunt activi, sub influența Rusiei. Aceasta este educația lor de zeci de ani”, a precizat Marius Diaconescu.
Frica de Rusia
„A lipsit o personalitate care să ia în mână problema și să spună hotărât „vrem Unirea”. Din partea românească nu a fost voință, cel puțin exprimată public. Azi se pot lăuda, Ion Iliescu și alții că ei au vrut să facă, dar nimeni dintre politicienii români de marcă nu au spus clar: „E momentul să facem Unirea!”. Toți au condamnat pactul Ribbentrop-Molotov (nr. - Pactul prin care Germania Nazistă și URSS și-au împărțit teritorii iar Basarabia era anexată Rusiei sovietice).
În contextul acesta cei de la Chișinău au fost ezitanți. Intelectualii de acolo voiau Unirea, dar era atractivă în România? Trebuie să ne gândim acest lucru. Cu ce atrăgea România în condițiile în care eram și noi aserviți Moscovei? Această independență care este clamată de către politicieni, o dobândim târziu. După 1995-1996 încolo.
Nu a fost o voință pentru că, deși exista un curent favorabil pentru Unire în Europa și în America, exista o teamă în România din două perspective: să nu avem probleme cu rușii, dar pe de altă parte mulți s-au temut că Unirea cu Basarabia va duce la declanșarea unor probleme în Transilvania. Rușii au folosit mereu problema maghiară ca să țină în frâu guvernanții români și probabil și acum o folosesc și o manipulează”, a adăugat Marius Diaconescu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News