De la începutul războiului de agresiune al Moscovei împotriva Kyivului, în februarie 2022, Parlamentul European a sprijinit, prin toate resursele aflate la dispoziția sa, eforturile eroice ale poporului ucrainean de a rezista cu succes ofensivei brutale a Federației Ruse.
Partidul Popular European (PPE), cea mai mare forță politică din cadrul Parlamentului European, este, cu certitudine, cel mai activ și eficace în susținerea Ucrainei, prin inițiative proprii, dar și prin bună conlucrare cu celelalte grupuri politice europene. Astfel, PPE a reușit să propună în comisiile parlamentare și ulterior să obțină adoptarea în plenul Parlamentului a unei serii de rezoluții ce susțin pe mai departe eforturile poporului ucrainean. Așadar, agresiunea rusă împotriva Ucrainei, precum și continua escaladare a acesteia, au fost condamnate în mod constant și repetat prin rezoluții, iar grupul PPE și Parlamentul în ansamblul său au susținut toate pachetele de sancțiuni direcționate împotriva Federației Ruse, în ultimul an și jumătate.
Menționând numai câteva dintre temele abordate în rezoluțiile, măsurile și acțiunile Parlamentului European, pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2023, acestea acoperă subiecte precum oferirea de asistență macro-financiară pentru Ucraina, asigurarea securității alimentare, protejarea refugiaților de război, planuri concrete pentru combaterea consecințelor economice negative ale conflagrației.
De la începutul acestui an până în acest moment, Parlamentul European s-a aflat în avangarda susținătorilor eforturilor Kievului; în luna ianuarie, eurodeputatul David McAllister, membru al PPE, președintele comisiei de afaceri externe, a declarat că UE va sprijini Ucraina cât va fi necesar, lucru reiterat și în plen în dezbaterile avute cu președintele Comisiei, doamna Ursula von der Leyen (PPE). În februarie, președintele Zelenski a fost invitat să țină o alocuțiune în cadrul unei sesiuni speciale a parlamentului, în Bruxelles. În luna martie, președintele Parlamentului European, doamna Roberta Metsola, a întreprins o vizită la Kiev (a doua sa vizită de la începutul războiului), unde a purtat discuții cu numeroși oficiali ucrainieni. Prima întâlnire dintre președinții de comisii parlamentare ale legislativului european și din Verkhovna Rada s-a desfășurat în luna aprilie a acestui an, consolidând relațiile sectoriale între cele două instituții și facilitând astfel parcursul european al Ucrainei. Printr-o rezoluție din luna iunie, Parlamentul European a sugerat alianței Nord-Atlantice (NATO) șă extindă cât mai curând Ucrainei invitația de a face parte din structurile sale, iar în luna iulie a fost aprobat planul de extindere a livrărilor de muniții către guvernul de la Kiev.
Latura politico-strategică a abordării este una extrem de importantă, Parlamentul European și Uniunea în ansamblul său, oferind Ucrainei perspectiva concretă a apartenenței la construcția europeană.
Datorită acestor măsuri, inițiate și susținute de Grupul PPE, in colaborare cu celelalte grupuri politice ale Parlamentului European, numeroase dintre efectele dezastruoase imediate ale războiului au fost contracarate, iar o viziune constructivă post-conflict, bazată pe cooperare pașnică și pe valorile integratoare ale Uniunii Europene, se dezvoltă drept unică alternativă viabilă la ororile actuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News