Nuclearelectrica SA a anunţat că Unitatea 1 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național.
SN Nuclearelectrica SA a transmis Bursei de Valori Bucureşti că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în după-amiaza zilei de 19 octombrie 2022.
Incidentul s-a produs din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a unităţii, fără impact pe partea nucleară.
„Specialiştii CNE Cernavodă investighează, în vederea remedierii, cauza care a condus la deconectarea automată a Unității 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Național. Deconectarea automată a Unităţii 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Național, precum și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător”, a transmis compania.
Nuclearelectrica SA și compania poloneză KGHM Polska Miedz SA au semnat un memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea de proiecte de reactoare modulare mici (SMR).
Cooperarea dintre cele două companii vizează schimbul de experiență și know-how, cu o durată de trei ani, în domeniile tehnic, economic, juridic, financiar și organizatoric, pentru dezvoltarea proiectelor de reactoare modulare de mici dimensiuni care vor fi dezvoltate de România și Polonia, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica.
„România, cu o experiență de peste 25 de ani în exploatarea în siguranță a centralei sale nucleare, a inițiat deja dezvoltarea unui proiect NuScale SMR, singura tehnologie SMR certificată la nivel internațional. Suntem bucuroși să colaborăm și să împărtășim experiența noastră și lecțiile învățate și să sprijinim KGHM în primii săi pași pentru implementarea unei tehnologii sigure, curate și inovatoare”, a declarat Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica SA.
„Pentru KGHM, energia nucleară înseamnă independență energetică și costuri mai mici. Investiția în SMR-uri este o prioritate și ne va permite, de asemenea, să ne menținem avantajul competitiv în afaceri la nivel global. Introducerea unei tehnologii inovatoare în domeniul energiei nucleare, bazată pe module de mici dimensiuni, reprezintă un eveniment decisiv pentru economia poloneză. Această cooperare cu un partener experimentat din România oferă un sprijin esential pentru această dezvoltare”, a declarat Marcin Chludziński, președintele Consiliului de Administrație al KGHM Polska Miedź S.A.
Memorandumul de înțelegere dintre cele două părți presupune abordarea tuturor activităților de dezvoltare a unui proiect SMR, de la selectarea amplasamentului până la dezafectare, cu scopul de a dezvolta proiecte SMR sigure și eficiente din punct de vedere al costurilor în România și Polonia.
Proiectul pe care atat România cat si Polonia îl vor dezvolta, în cooperare cu NuScale, va avea 6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe, 462 MWe, în total.
Nuclearelectrica susține că proiectul va genera 193 de locuri de muncă permanente în cadrul centralei, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News