Unităţile sanitare publice sau private admise în programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer riscă excluderea din acest program dacă percep co- plată de la pacienţi pentru derularea procedurilor de fertilizare in vitro.
Ministerul Sănătătţii atenţionează că, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 765/2011, art 5, procedurile de fertilizare in vitro, reprezentând procedurile de prelevare a ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltare a spermei şi procesarea acesteia, inseminare a ovocitelor, transferul embrionar şi monitorizarea evoluţiei cazului până în săptămâna a 13-a de sarcină inclusiv, sunt gratuite, fiind achitate de către Ministerul Sănătăţii din fondurile alocate programului, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
“Am primit mai multe sesizări din partea cuplurilor care au început să depună dosarele medicale pentru a putea accesa programul. Acestea semnalează perceperea de către unele centre medicale a unor taxe suplimentare pentru derularea procedurilor de fertilizare in vitro. Am cerut să fie analizate toate aceste sesizări şi, dacă se dovedeşte că unităţile percep taxe, nejustificat, acestea vor fi sancţionate şi excluse de la derularea programului”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Începând cu 1 iunie 2011, în premieră, Ministerul Sănătăţii a demarat Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, în cadrul căruia se asigură, gratuit, fondurile necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile.
Conform Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 765/2011, art 7, alin e), unităţile sanitare implicate în program au obligaţia de a prezenta o declaraţie pe propria răspundere privind neperceperea, de la cuplurile incluse în subprogramul FIV/ET, a coplăţii pentru activităţile specifice.
Până în prezent şase unităţi au fost incluse în acest program gratuit, de fertilizare in vitro şi embriotransfer pe care Ministerul Sănătăţii l-a demarat în primăvara acestui an.
Două dintre acestea sunt unităţi sanitare publice, Spitalul de Obstetrică Ginecologie prof. dr. Panait Sârbu din Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, iar restul fiind unităţi private din Timişoara, Braşov, Sibiu şi Bucureşti.
Conform informaţiilor de la Ministerul Sănătăţii, bugetul alocat acestui program este de 4 milioane de lei, ministerul susţinând o singură procedură de FIV, în două etape: 4. 920 de lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară; recoltarea spermei şi procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor; transferul embrionar) şi 1. 230 de lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News