Uniți împotriva extremei drepte. Pact între Macron și coaliția de stânga, înainte de turul al doilea de parlamentare

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Partidele politice din Franța încercau luni să construiască un front unit pentru a bloca accesul partidului de extremă-dreapta Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen la guvernare, după ce acesta a obținut rezultate istorice câștigând primul tur al alegerilor parlamentare anticipate convocate de președintele Emmanuel Macron, relatează Reuters.

RN și aliații săi au câștigat turul de duminică cu 33% din voturi, urmați de un bloc de stânga cu 28%, și cu mult înaintea alianței largi de centriști a președintelui Macron, care a obținut doar 22%, conform rezultatelor oficiale.

Deși piețele financiare s-au redresat văzând că scorul RN nu a fost și mai mare, rezultatul rămâne un eșec semnificativ pentru Macron, care a convocat alegerile anticipate după ce partidul său guvernamental a fost învins de RN în alegerile pentru Parlamentul European de luna trecută.

"Sunt mulțumit, pentru că avem nevoie de o schimbare", a declarat Jean-Claude Gaillet, un susținător RN din bastionul nordic al lui Le Pen, Henin-Beaumont. "Lucrurile nu s-au mișcat și trebuie să se miște", a spus el.

Pe de altă parte, Yamina Addou din orașul Oignies, aflat în apropiere, la sud de Lille, își exprimă îngrijorarea: "Nu cred că oamenii își dau seama ce se întâmplă, se gândesc doar la costul vieții și la lucruri de genul acesta pe termen scurt. Mi se pare foarte trist."

Strategiile de contraatac ale RN

Formarea unui guvern RN va depinde acum de succesul altor partide în a contracara ascensiunea lui Le Pen, prin ralierea în jurul celor mai bine plasați candidați rivali în sute de circumscripții din Franța. Macron urma să elaboreze strategia electorală împreună cu consilierii de rang înalt în cadrul unei reuniuni la Palatul Elysee luni.

Liderii alianței de stânga Noul Front Popular și ai alianței centriste a lui Macron au indicat duminică seară că își vor retrage candidații în circumscripțiile unde un alt candidat ar fi mai bine plasat pentru a-l învinge pe candidatul RN în turul doi de duminica viitoare. Cu toate acestea, nu este clar dacă un astfel de pact se va aplica întotdeauna în cazul candidaților din partidul de extremă stânga LFI al lui Jean-Luc Melenchon, unul dintre principalii membri ai alianței Noul Front Popular.

Melenchon, o figură controversată în politica franceză, entuziasmează și îngrozește alegătorii cu propunerile sale de impozitare și cheltuieli și cu retorica războiului de clasă.

Ministrul de finanțe Bruno Le Maire, un aliat al partidului lui Macron, a exclus posibilitatea de a le cere alegătorilor să voteze un candidat LFI. "LFI este un pericol pentru națiune", a declarat el pentru radio France Inter.

Marine Tondelier, un membru important al Verzilor din cadrul alianței de stânga, a declarat la același post de radio că a fost "absolut uluită" de poziția lui Le Maire, numind-o "lașă și una de privilegiat".

Franța în pragul neguvernării?

Succesele RN au fost salutate de naționaliștii și grupurile de extremă dreaptă din întreaga Europă, inclusiv Liga din Italia și Vox din Spania. Pedro Sanchez, premierul socialist al Spaniei, a declarat în schimb că partidele de stânga ar putea încă să blocheze o victorie categorică a RN.

Analistul Ipsos, Mathieu Gallard, a calculat că primul tur a lăsat un potențial de competiții în trei pentru 306 din cele 577 de locuri care vor fi disputate în Adunarea Națională a Franței, subliniind amploarea incertitudinii care rămâne încă.

Deși frontul republican împotriva extremei drepte a funcționat în general în trecut, analiștii se întreabă dacă alegătorii francezi sunt dispuși să voteze conform indicațiilor liderilor politici în turul al doilea.

RN este acum mai aproape de putere decât a fost vreodată. Le Pen a încercat să curețe imaginea unui partid cunoscut pentru rasism și antisemitism, o tactică care a funcționat pe fondul furiei alegătorilor față de Macron, văzut de mulți francezi ca fiind departe de preocupările lor cotidiene.

Un guvern condus de RN ar ridica mari semne de întrebare cu privire la direcția Uniunii Europene. Grupurile pentru drepturile omului sunt îngrijorate de modul în care politicile "Franța înainte de toate" s-ar aplica minorităților etnice, în timp ce economiștii se întreabă dacă planurile sale de cheltuieli mari sunt finanțabile.

RN ar putea rămâne de unii singuri în al doilea tur. Republicanii nu le-au răspuns la apel

Acțiunile bancare au condus la o creștere a acțiunilor franceze, iar prima cerută de investitori pentru deținerea de obligațiuni ale țării a scăzut luni, în timp ce euro a atins un maxim al ultimelor două săptămâni, pe fondul ușurării pieței că RN nu a avut o evoluție și mai bună.

Principalul scenariu alternativ la un guvern condus de RN ar fi un parlament în suspensie, care ar putea face Franța neguvernabilă pentru restul președinției lui Macron, până în 2027.

În circumscripțiile unde niciun candidat nu a câștigat detașat în primul tur, primii doi candidați, plus orice candidat cu mai mult de 12,5% din alegătorii înregistrați în circumscripția respectivă, au timp până marți seara să confirme dacă vor merge în al doilea tur.

După vot, premierul Gabriel Attal a suspendat planurile pentru o reformă a șomajului care ar fi redus indemnizațiile pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, o mișcare ce ar putea facilita susținerea aliaților lui Macron de către alegătorii de stânga. Între timp, parlamentarii RN au îndemnat politicienii de centru-dreapta din Partidul Republicanilor (LR), care a obținut mai puțin de 7% din voturi, să se retragă din circumscripțiile unde o astfel de mișcare ar fi în favoarea RN. LR nu și-a clarificat încă poziția.

Analiza sociologică a arătat că blocul de stânga a depășit RN în atragerea alegătorilor tineri. Jordan Bardella, alegerea RN pentru funcția de prim-ministru, și-a concentrat atacurile asupra partidelor de stânga, descriind extrema stângă drept "o amenințare existențială" pentru Franța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel