Uniunea Europeană a sancționat un fost spion rus, după ce a fost deconspirat de o investigație a Reuters

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A fost sancționat un fost spion rus de către Uniunea Europeană.

VEZI ȘI: Agenția de informații a Ungariei ar fi spionat oficiali ai Uniunii Europene, dezvăluie un raport

Uniunea Europeană a impus sancțiuni unui fost spion rus ale cărui activități de promovare a agendei Kremlinului în Germania au fost dezvăluite într-o investigație a agenției de presă Reuters.

În investigația publicată în 2023, Reuters a dezvăluit că omul de afaceri Oleg Eremenko, stabilit la Berlin, era un fost ofițer al agenției ruse de informații militare GRU, care a stabilit legături cu mișcări germane de extremă stânga și făcea lobby pentru ca Berlinul să pună capăt izolării Rusiei lui Vladimir Putin.

Într-o decizie publicată săptămâna aceasta, UE l-a inclus pe Eremenko pe lista sa neagră de sancțiuni, descriindu-l ca fost ofițer GRU. UE a afirmat că acesta acționa ca un trimis al aparatului rus de securitate de stat care „cultivă legături și sprijină organizațiile antidemocratice din Germania”.

Aceasta a adăugat că Eremenko susținea, prin urmare, politicile rusești care urmăreau să submineze democrația, statul de drept și ordinea constituțională în Germania. Decizia a fost adoptată pe 16 decembrie, se arată în document.

Cum este sancționat

Sancțiunile înseamnă că toate activele pe care Eremenko le deține în UE vor fi înghețate și că i se va interzice să intre în oricare dintre țările membre ale blocului comunitar.

Reuters l-a sunat joi pe Eremenko pe numerele de telefon mobil listate ca fiind ale lui în Germania și Rusia, dar acesta nu a răspuns. De asemenea, acesta nu a răspuns la un mesaj pe WhatsApp prin care i se solicita să comenteze.

CITEȘTE ȘI: Până la 100 de „incidente suspecte” în Europa pot fi atribuite Rusiei, a declarat ministrul ceh

Oficiali din întreaga Europă au afirmat că statul rus orchestrează o campanie pentru a influența în mod clandestin opinia publică și a atenua sprijinul guvernelor europene pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia.

Moscova a acuzat liderii europeni că au inventat această campanie de influență rusă pentru a-și masca propria popularitate în scădere.

Ancheta Reuters din 2023 a identificat, de asemenea, un cuplu stabilit în Germania, având legături cu statul rus, care făcea campanie pentru ca Berlinul să nu mai sprijine Kievul. Luna trecută, cuplul, Elena Kolbasnikova și Max Schlund, a declarat că autoritățile germane le-au retras dreptul de ședere în țară.

Spionaj în favoarea Rusiei

Procurorii lituanieni au anunţat pe data de 9 decembrie arestarea unui membru al opoziţiei conservatoare, suspectat de activităţi de spionaj în favoarea Rusiei.

Lituania, ţară cu 2,8 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene şi NATO, se numără printre susţinătorii cei mai fermi ai Kievului şi se teme că ar putea deveni următoarea ţintă potenţială a Rusiei dacă aceasta va câştiga războiul împotriva Ucrainei, conform Agerpres.

Suspectul, care are dublă cetăţenie, lituaniană şi rusă, fusese deportat când era foarte tânăr împreună cu părinţii săi în Rusia, în anii 1940, în timpul ocupaţiei sovietice din Lituania.

Citește în continuare aici: Un membru al opoziţiei conservatoare din Lituania, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel