Uniunea Europeană acuză platforma X, deținută de Elon Musk, că dezinformează utilizatorii

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Autoritățile europene de reglementare au acuzat X, rețeaua de social media a lui Elon Musk, de încălcarea Legii privind serviciile digitale, acuzând platforma, printre altele, de inducerea în eroare a utilizatorilor săi.

"Astăzi emitem, pentru prima dată, concluzii preliminare în temeiul Digital Services Act", a declarat vineri Margrethe Vestager, înalt funcționar al Comisiei Europene, într-o declarație. "În opinia noastră, X nu respectă DSA în domenii-cheie de transparență, prin inducerea în eroare a utilizatorilor, prin faptul că nu oferă un spațiu de anunțuri adecvat și prin blocarea accesului la date pentru cercetători", a continuat aceasta.

Abordarea companiei cu privire la așa-numitele conturi verificate "nu corespunde practicilor din industrie și induce în eroare utilizatorii", a adăugat organul executiv al Uniunii Europene.

Oricine se poate înscrie pentru a obține statutul de "verificat", a precizat aceasta, și a indicat dovezi ale unor "actori rău intenționați" care abuzează de verificarea albastră "pentru a înșela utilizatorii".

În cazul în care concluziile preliminare ale Comisiei sunt confirmate, aceasta ar putea impune platformei X o amendă de până la 6% din cifra sa de afaceri anuală globală.

X nu a răspuns la solicitarea CNN de comentarii.

Prezența pe platformă a conturilor afiliate Hamas

"Pe vremuri, bifele albastre însemnau surse de informații demne de încredere", a declarat Thierry Breton, un alt înalt funcționar al Comisiei, în declarația de vineri. 

"Acum, cu X, opinia noastră preliminară este că aceștia înșală utilizatorii și încalcă DSA", susține Breton.

Constatările sunt rezultatul unei anchete în curs de desfășurare pe care autoritățile de reglementare ale UE au lansat-o în decembrie. Ca parte a investigației, autoritățile de reglementare ale UE analizează, de asemenea, practicile X de moderare a conținutului pentru a evalua dacă societatea a încălcat DSA în ceea ce privește difuzarea de conținut ilegal și eșecul de a combate dezinformarea.

Ancheta oficială a fost deschisă după ce oficialii UE au început să pună întrebări companiei X la începutul anului trecut, pe fondul preocupărilor crescânde cu privire la prezența pe platformă a conturilor afiliate Hamas după atacurile grupării teroriste împotriva Israelului din 7 octombrie, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel