Uniunea Europeană ar putea retrage georgienilor accesul fără viză în urma regresului democratic

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol mai multe despre deciziile luate în Georgia.

CITEȘTE ȘI: „Bogăția în Europa sau sărăcia în izolare”. Bărbați cu gura cusută fac greva foamei înaintea unor alegeri „existențiale” în Georgia

Uniunea Europeană este pregătită să rupă acordurile care oferă cetățenilor georgieni dreptul de a călători liber pe continent, ca parte a unei rupturi majore în relațiile dintre Bruxelles și ceea ce a fost odată cel mai promițător membru aspirant al său.

Vorbind joi pentru POLITICO, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că „toate opțiunile sunt pe masă” dacă partidul de guvernământ Visul Georgian își continuă traiectoria autoritară, „inclusiv potențiala suspendare temporară a sistemului de liberalizare a vizelor”.

În conformitate cu termenii unui acord încheiat în 2017, georgienii pot vizita țările din Uniunea Europeană din zona Schengen timp de până la șase luni pe an fără viză - un acord popular care a scutit oamenii obișnuiți de procese lungi și costisitoare de solicitare a vizelor.

Drepturi fundamentale

„Ca parte a dialogului Uniunea Europeană - Georgia privind liberalizarea vizelor și a planului de acțiune corespunzător, Georgiei i s-a cerut să îndeplinească obiective de referință specifice, inclusiv asigurarea protecției drepturilor fundamentale și prevenirea discriminării”, a continuat purtătorul de cuvânt.

„O evaluare ar avea loc, desigur, în cazul unor evoluții care prezintă un risc pentru securitatea internă a spațiului Schengen, precum și în cazul unui nou declin democratic în Georgia”, a mai precizat acesta.

Confirmarea faptului că Bruxelles-ul ia în considerare aceste măsuri vine după ce prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a insistat că orice modificare a acordului privind vizele ar fi un „șantaj ieftin”.

La începutul acestei săptămâni, politicieni din partidul Visul Georgian au fost sancționați de Statele Unite după ce au adoptat o serie de legi în stil rusesc, despre care criticii spun că vor avea un efect descurajant asupra libertăților civile.

Proteste pașnice

La începutul acestui an, autoritățile au reprimat cu brutalitate protestatarii pașnici care se manifestau împotriva unui proiect de lege care cataloghează ONG-urile și mass-media susținute de Occident drept agenți străini. Candidatura Georgiei la UE a fost efectiv înghețată în urma trecerii acestei legi prin Parlament.

Apoi, marți, deputați din Visul Georgian au votat un proiect de lege privind „propaganda LGBT”, inspirat de Moscova, care va interzice orice mențiune publică a relațiilor homosexuale, inclusiv evenimentele Pride și care va impune chiar cenzurarea filmelor și a altor conținuturi. Cea mai proeminentă femeie transgender din țară, Kesaria Abramidze, în vârstă de 37 de ani, a fost ucisă în ziua următoare, iar presupusul ei atacator a fost de atunci reținut.

Georgienii se vor prezenta la urne pe 26 octombrie, iar sondajele arată că partidul de guvernământ Visul Georgian are șanse să obțină cea mai mare parte din voturi. Dacă va reuși să obțină o majoritate, partidul a promis că își va „pedepsi” adversarii prin interzicerea practic a tuturor celorlalte partide parlamentare, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel