Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a anunţat că soldaţii ucraineni vor primi instruire din partea Uniunii Europene.
Se consolidează implicarea Uniunii Europene în Ucraina. Cele 27 de state membre iau în considerare furnizarea de pregătire militară a soldaţilor ucraineni cu desfăşurarea de misiuni cu ţările cooperante.
Din Spania, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a subliniat că "această cale este cea mai rezonabilă, într-un război care durează de ceva vreme şi care pare a fi sortit să continue. De aceea, se impune un efort nu numai în ceea ce priveşte aprovizionarea cu echipamente, ci şi în ceea ce priveşte pregătirea şi acordarea de ajutoare pentru organizarea armatei".
Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă UE a reamintit că unele ţări europene antrenează deja armata de la Kiev pentru a permite funcţionarea armelor furnizate forţelor armate ucrainene. "Armata ucraineană este deja antrenată în Polonia, Republica Cehă, Regatul Unit şi Franţa. Furnizăm arme destul de sofisticate, este nevoie de pregătire pentru a le face să funcţioneze", a explicat Borrell, subliniind că misiunea va fi amplasată pe teritoriul unuia dintre statele membre, care se învecinează cu ţara, şi nu în Ucraina.
Josep Borrell a informat că această propunere va fi discutată săptămâna viitoare la Praga în cadrul Consiliului Miniştrilor Apărării, sperând că va fi aprobată şi condamnând încă o dată ceea ce se întâmplă în Ucraina.
Şi la Kremlin se fac planuri pe termen lung, nu doar de război. Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre educaţia minorilor în timpul discursului său din cadrul celebrării Zilei Drapelului Rusiei.
"Steagul naţional, precum nelipsitul Stindard al Victoriei Armatei Roşii în al Doilea Război Mondial, serveşte la educarea tinerei generaţii în valorile patriotismului, cetăţeniei şi responsabilităţii pentru viitorul patriei", a spus Putin. Liderul de la Kremlin a adăugat, apoi, că din septembrie săptămâna şcolară în fiecare şcoală din ţară va începe cu imnul şi ceremonia solemnă a ridicării drapelului.
Între timp, războiul continuă. Potrivit Guvernului de la Kiev, aproape 9.000 de soldaţi au fost ucişi de la începutul conflictului.
În ciuda apelurilor din partea comunităţii internaţionale, mai multe bombe au căzut din nou în apropierea centralei nucleare Zaporijjia. Aici, situaţia a devenit acum foarte complexă, după cum a declarat Petro Kotin, preşedintele agenţiei ucrainene de energie nucleară Energoatom, în speranţa că inspectorii AIEA pot merge într-o misiune în următoarele zece zile. Duminică seara, au fost raportate atentate ruseşti şi în regiunea Nikopol, aşa cum a denunţat guvernatorul Valentin Reznichenko pe canalul său de Telegram, scrie Rador.
reşedintele ucrainean a promis marţi că va readuce Crimeea, anexată de Rusia în 2014, sub controlul Ucrainei, transmite Agerpres. Volodimir Zelenski susține că asta va restabili "legea şi ordinea mondială", relatează Reuters. Totodată, la o conferinţă internaţională privind Crimeea, liderul de la Kiev a susţinut că recucerirea peninsulei ar reprezenta "cel mai mare pas împotriva războiului".
"Totul a început cu Crimeea şi se va sfârşi în Crimeea", a spus Zelenski în discursul de deschidere a summitului Platformei Crimeea, care urmăreşte refacerea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi încetarea ocupaţiei ruse, nerecunoscute internaţional.
Făcând apel la victorie împotriva Rusiei, preşedintele ucrainean a arătat că "trebuie eliberată Crimeea de sub ocupaţie (...) Asta va fi reînvierea legii şi ordinii mondiale".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News