Uniunea Europeană are ieșire la Oceanul Indian

Mayotte Sarkozy
Mayotte Sarkozy

Insula Mayotte, situată între Madagascar şi Mozambic, a devenit începând cu 31 martie 2011 departament francez cu aceleaşi drepturi precum cele din Franţa metropolitană.

Alături de ministrul francez al teritoriilor de peste mări, Marie-Luce Penchard, locuitorii de pe Mayotte au sărbătorit transformarea insulei din "comunitate departamentală" cu autonomie administrativă (începând din 1946) în departament al Franţei. Ceremonia oficială la care vor participa personalităţi de la Bruxelles va avea loc în luna aprilie (25-27 aprilie), scrie Deutsche Welle. Cedată Franţei împreună cu celelalte insule din arhipelagul Comorelor în 1841, Mayotte a fost singura care a renunţat prin referendum la independenţă (în anii ´70) şi a optat pentru păstrarea legăturilor cu Franţa.

Timp îndelungat, Comore a pretins dreptul asupra insulei. Un proiect al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite din 1976 sprijinea suveranitatea Comore asupra insulei Mayotte, dar Franţa şi-a folosit dreptul de veto. Situaţia insulei s-a dovedit a fi împovărătoare pentru Franţa. În vreme ce populaţia locală majoritară nu dorea independenţa, câteva regimuri de stânga post-coloniale criticau aspru păstrarea relaţiilor dintre Mayotte şi Franţa, scrie Deutsche Welle. Mai mult, situaţia particulară a administraţiei locale, formată conform legii musulmane, era dificil de integrat în structurile legale ale Franţei.

Pentru populaţia insulei, noul statut reprezintă un vis împlinit. Thoihir Youssouffa, director-adjunct al Consiliului General, aminteşte de lungul drum pe care l-au străbătut până în momentul martie 2011: "Populaţia a luptat mai bine de cincizeci de ani pentru a ajunge aici. Imaginaţi-vă că în 1958 a fost organizat primul congres în acest scop. Poporul şi-a exprimat voinţa în repetate rânduri. În 1975 a votat prin referendum împotriva independenţei. Dorinţa de a deveni parte din Republică a fost demonstrată în 1976 şi reconfirmată în 1979. Cu o majoritate covârşitoare de voturi, în urma plebiscitului din martie 2009, oamenii au optat pentru transformarea insulei în departament al Franţei."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel