Europarlamentarii au aprobat aplicarea unui sistem care va permite accesul egal la tratamente medicale tuturor cetăţenilor UE. Parlamentul European a votat propunerea de Directivă privind drepturile pacienţilor care beneficiază de asistenţă medicală peste graniţă. Orice tratament în străinătate se va putea rambursa, la nivelul la care este decontat în ţara lui. În cazul României, diferenţa de decontare va fi una substanţială, dar este un pas înainte, în sensul că pacienţii nu vor mai plăti tot.
Noua directivă, iniţiată de miniştrii UE în 2003 şi propusă de Comisia Europeană în 2004, va lămuri cetăţenii UE care până acum nu erau siguri dacă banii pe tratament într-o altă ţară UE decât a lor le vor fi returnaţi. În prezent, o mică parte din europeni merg să se trateze în străinătate, doar un procent din bugetele naţionale de sănătate fiind alocat asistenţei medicale transfrontaliere. Conform unui sondaj realizat în UE, aproximativ 30% dintre europeni nu ştiu că beneficiază de asigurare medicală pentru tratamentele urmate în statele membre.
Prevederile directiveiDirectiva va oferi pacienţilor opţiunea de a îşi alege singuri locul de tratament şi posibilitatea de a aplica pentru cele mai bune servicii. Dacă un pacient cere să plece într-o altă ţară pentru a se trata, ţara de provenienţă a acestuia va suporta în mod direct toate cheltuielile şi se va ocupa de toate detaliile financiare dintre pacient şi ţara în care acesta doreşte să se trateze. Însă ţara de provenienţă a pacientului trebuie să fie de acord să ramburseze cheltuielile medicale. Dacă, spre exemplu, un cetăţean german doreşte să meargă la dentist în străinătate, dar statul nemţesc nu plăteşte pentru astfel de servicii, atunci pacientul va trebui să îşi acopere singur costurile.
În afară de cazurile izolate în care statul nu plăteşte anumite servcii medicale, autorizarea tratamentului în străinătate nu poate fi respinsă, decât dacă ţara de provenienţă a pacientului are motive "clare, corecte, obiective şi limitate". Pentru a evita discrimarea faţă de oamenii care nu îşi pot permite servicii foarte scumpe, ţara de provenienţă va plăti suma direct către ţara sau spitalul din ţara în care aceştia sunt nevoiţi să meargă pentru tratament. Dacă acest lucru nu este posibil, pacientul va primi banii înapoi "în cel mai scurt timp posibil".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News