Miercuri, Uniunea Europeană (UE) a exprimat profundă îngrijorare cu privire la obstacolele care au fost impuse pentru misiunea ambasadorului său în Niger.
Acest lucru survine în contextul preluării puterii de către militari la sfârșitul lui iulie și reținerea președintelui ales Mohamed Bazoum în captivitate începând de atunci.
"Uniunea Europeană denunţă şi regretă piedicile puse în calea liberei circulaţii, a căror victimă a fost şi ambasadorul european aflat la post la Niamey, marţea aceasta, pe 5 septembrie, în timp ce se ducea spre ambasada Franţei", subliniază UE într-un comunicat.
"În conformitate cu Convenţia de la Viena din 1961 (asupra relaţiilor diplomatice), ambasadorul UE a fost acreditat în forma cuvenită şi trebuie, de atunci, să-şi poată desfăşura misiunea, cu respectarea deplină a acestei Convenţii", adaugă comunicatul.
Textul nu oferă detalii asupra incidentului invocat.
UE a condamnat în mod ferm preluarea puterii, pe 26 iulie, de către militari în Niger, şi-a suspendat ajutorul financiar către această ţară şi a avertizat că ar putea impune sancţiuni împotriva autorilor puciului.
Franţa, fostă putere colonială, nu recunoaşte noile autorităţi de la Niamey şi îşi menţine acolo ambasadorul, în pofida presiunilor din partea noilor autorităţi, care cer plecarea lui şi ameninţă să-l expulzeze, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News