În total, 29 de persoane și entități au fost sancționate astăzi de către UE, inclusiv televiziunea de stat iraniană și 4 membri ai echipei care a arestat-o pe Masha Amini. Bruxelles condamnă ”reprimarea violentă a manifestanților”.
Uniunea Europeană a adăugat alte 29 de persoane și entități pe lista celor sancționați, printre care ministrul de Interne și televiziunea de stat Press TV, acuzați că ar fi difuzat ”mărturisiri forțate” ale deținuților după reprimarea protestelor din cauza morții lui Mahsa Amini, tânăra arestată de poliție pentru că a purtat în mod incorect voalul, potrivit Europa Today.
”Astăzi impunem noi sancțiuni celor responsabili de represiunea împotriva protestatarilor iranieni”, a anunțat șeful diplomației UE, Josep Borrell, după ce cei 27 de miniștri de Externe au aprobat măsurile. Ministrul iranian de interne, Ahmad Vahidi, șeful forțelor de securitate iraniene (LEF), este acuzat că a comis ”încălcări grave ale drepturilor omului” în timpul reprimării protestelor.
UE i-a sancționat și pe cei patru membri ai echipei care a arestat-o pe Masha Amini și pe șeful poliției cibernetice a Iranului, Vahid Mohammad Naser Majid, pentru ”responsabilitatea sa în arestarea arbitrară a persoanelor care își exprimau criticile la adresa regimului iranian online”.
Sancțiunile UE îl privesc și pe generalul de brigadă Kiyumars Heidari, comandantul forțelor terestre ale armatei iraniene, și pe liderii provinciali ai Lef și Corpului Gărzii Revoluției Islamice (IRGC).
”UE condamnă cu fermitate represiunea inacceptabilă și violentă asupra protestatarilor. Suntem alături de poporul iranian și sprijinim dreptul acestuia de a protesta pașnic și de a-și exprima liber opiniile", a spus Borrell. În total, lista celor sancționați de UE în Iran include acum 126 de persoane și 11 entități în total.
Cu această ultimă intervenție de sancționare, UE îndeamnă din nou Iranul să ”oprească imediat represiunea violentă împotriva manifestanților pașnici, să elibereze deținuții și să garanteze circulația liberă a informațiilor, inclusiv accesul la internet”.
În plus, UE îndeamnă Teheranul ”să clarifice numărul de morți și arestați”. Chiar și uciderea Mahsei Amini ”trebuie investigată în mod independent și transparent și toți cei responsabili pentru moartea ei trebuie să fie trași la răspundere”.
Citește și:
Ministrul Afacerilor Externe iranian, Hossein Amirabdollahian, a acuzat statele occidentale că promovează violenţa în Iran, învăţându-i pe manifestanţi să fabrice arme şi cocteiluri Molotov.
"În contradicţie cu Carta ONU, un mic număr de guverne occidentale, ascunzându-se în spatele unor sloganuri pacifiste, încurajează violenţa şi îi învaţă (pe manifestanţi) să fabrice arme şi cocteiluri Molotov în Iran, prin intermediul reţelelor sociale şi mass-media", a declarat Hossein Amirabdollahian, potrivit Agerpres.
Ministrul iranian a avut joi seara o convorbire la telefon cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, iar declaraţiile sale au fost publicate de site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Iranului.
Potrivit ministrului, acţiunea acestor ţări occidentale "a dus la uciderea unor poliţişti şi la insecuritate în Iran, şi chiar a pregătit terenul pentru acţiunea teroristă a (grupării) Stat Islamic".
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu