Uniunea Europeană nu a reuşit duminică să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc, dar diplomaţii vor încerca să facă progrese înainte de summitul de luni şi marţi, potrivit Reuters.
Un diplomat UE de rang înalt a declarat că există „încă prea multe detalii de rezolvat” pentru a spera la un acord înainte ca liderii Uniunii Europene să se reunească luni după-amiază la Bruxelles.
Sancţiunile propuse pentru importurile de petrol fac parte din cel de-al şaselea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.
Pachetul include eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul de mesagerie SWIFT, interzicerea televiziunilor ruseşti în UE şi adăugarea mai multor nume pe o listă de persoane ale căror active sunt îngheţate şi care nu pot intra în UE.
Întregul pachet a fost blocat de Ungaria, anunţă Reuters, care afirmă că un embargo asupra petrolului ar fi o lovitură grea pentru economia sa, deoarece nu poate obţine cu uşurinţă petrol din altă parte. Slovacia şi Republica Cehă şi-au exprimat îngrijorări similare, potrivit Mediafax.
Statele din Uniunea Europeană nu au reuşit să ajungă duminică la o înţelegere în privinţa unui embargou asupra petrolului rusesc, dar negocierile vor continua luni dimineaţă, în contextul în care diplomaţii încearcă să facă progrese înaintea summitului UE de luni şi marţi în legătură cu o excepţie pentru livrările printr-o conductă către ţările din Europa Centrală, potrivit unor oficiali europeni, relatează Agerpres, citând Reuters.
Cu toate acestea, un diplomat european de rang înalt a spus că "sunt prea multe detalii de pus la punct" pentru a se spera la un acord înainte de începerea reuniunii liderilor din UE luni după-amiază, la Bruxelles.
Propunerea de embargou asupra importurilor de petrol face parte din al şaselea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia din Ucraina.
Pachetul include eliminarea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, din reţeaua SWIFT, interzicerea televiziunilor ruseşti în UE şi adăugarea de noi nume pe lista persoanelor ale căror active sunt îngheţate sau care nu mai pot intra în UE.
Întregul pachet este blocat de Ungaria, care susţine că un embargou asupra petrolului ar da o lovitură puternică economiei sale deoarece nu poate obţine petrol din altă parte. Cehia şi Slovacia au exprimat îngrijorări similare.
Negocierile privind embargoul asupra petrolului rusesc sunt în derulare de o lună, dar fără progrese, iar liderii europeni încearcă să ajungă la un acord pentru summitul lor pentru a evita să arate că nu sunt uniţi în răspunsul pe care îl dau Moscovei.
Pentru a sparge blocajul, Comisia Europeană a propus ca interdicţia să se aplice numai petrolului rusesc adus în UE prin petroliere, permiţând în continuare Ungariei, Slovaciei şi Cehiei să primească petrol rusesc prin conducta Druzhba o perioadă, până când pot fi puse la punct surse de furnizare alternative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News