La summit-ul de la Bruxelles, Uniunea Europeană a luat hotărârea de a salva Grecia, Irlanda şi Portugalia de la faliment. Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) le va oferi celor trei ţări credite cu o dobânzi de 3,5%.
Liderii din Zona euro s-au întâlnit joi, în cadrul unui summit de urgenţă, pentru a încerca să rezolve criza elenă şi să prevină extinderea sa către aşa-numitele economii periferice
Salvare fără precedent din partea Uniunii Europene. Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) va furniza Greciei, Irlandei şi Portugaliei credite la dobânzi de 3,5%, iar maturitatea împrumuturilor se va dubla: de la 7,5 ani, la cel puţin 15 ani, conform Wall Street Journal.
Liderii europeni iau în considerare şi o extindere a rolului EFSF pentru a ajuta statele mai devreme. Astfel, Fondul European de Stabilitate Financiară va putea acorda împrumuturi statelor, în loc să aţtepte până sunt "penalizate" de pieţele financiare.
Grecia a primit primul său pachet de salvare în mai anul trecut, însă criza datoriilor subminează în continuare încrederea pieţelor globale în ea, unii analişti sugerând chiar că ameninţă viitorul euro. Politicienii şi investitorii cer o acţiune decisivă, pentru a ajuta la depăşirea aceastei situaţii.
"Nimeni nu ar trebui să îşi facă iluzii; situaţia este foarte gravă", a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Necesită un răspuns. Altfel, consecinţele negative vor fi resimţite în toate colţurile Europei şi dincolo de ea", a adăugat el.
Guvernatorul Băncii Angliei, Sir Mervyn King, a declarat că actuala criză din Zona euro reprezintă cel mai grav şi imediat risc pentru sistemul financiar britanic, crie realitatea.net.
Şi preşedintele american Barack Obama s-a implica în acest dosar, sunând-o marţi seară pe Merkel, pentru a sublinia importanţa rezolvării acestei probleme pentru refacerea economică globală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu