Uniunea Judecătorilor critică PSD pentru organizarea de mitinguri în ziua recursului în cazul Constantin Nicolescu

Nicolescu Constantin
Nicolescu Constantin

Uniunea Națională a Judecătorilor critică demersul inițiat de Victor Ponta în cazul Nicolescu, considerându-l lipsă de respect față de Justiție. De asemenea, o susține pe judecătoarea Neacșa, acuzată că a fost instrumentul DNA în cazul unui atac politic. "Faţă de evenimentele petrecute în cursul acestei saptămâni, în special faţă de dezbaterile publice ce au urmat pronunţării unei sentinţe judecătoreşti privind luarea unei măsuri preventive în cazul domnului Constantin Nicolescu, Uniunea Naţională a Judecătorilor solicită public clasei politice din România respectarea independenţei justiţiei ca valoare fundamentală a unui stat de drept" , se arată într-un comunicat de duminică al UNJR. Uniunea se referă la cazul președintelui CJ Argeș, Constantin Nicolescu, și la acuzații PSD privind-o pe judecătoarea Mihaela Neacșa, considerată ca fiind omul DNA la tribunalul din Pitești.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, aflat, vineri, la Piteşti, a declarat că PSD cheamă "oamenii din toată ţara" ca în ziua în care se va judeca recursul la decizia de arestare a şefului CJ Argeş, Constantin Nicolescu, să meargă în faţa sediilor PDL şi să ceară să se facă dreptate. În urma acestei declaraţii, majoritatea filialelor a anunţat că intenţionează să protesteze în ziua în care se va judeca recursul la decizia de arestare a preşedintelui CJ Argeş.

"Ulterior pronunţării hotărârii judecatoreşti, judecătorul cauzei a facut obiectul unei campanii de dezinformare, cu accente denigratoare", arată UNJR. Uniunea aminteşte că CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) a clarificat traseul profesional al judecătoarei şi, în sprijinul şi în continuarea acestui demers, UNJR condamnă public şi ferm astfel de încercări de intimidare. "Justiţia nu se face în piaţa publică. Probele şi apărările se fac în faţa instanţei de judecată, în condiţiile şi cu respectarea garanţiilor oferite de lege. Îndemnul unor lideri politici adresat «oamenilor care vor respectarea legii» de a cere în ziua judecării recursului aplicarea legii, adică libertate pentru domnul Constantin Nicolescu denotă lipsă de respect faţă de justiţie. Înseamnă îndemn la presiuni publice în vederea obţinerii unei hotărâri judecătoreşti într-un anumit sens", afirmă UNJR. "Justiţia este independentă, iar această independenţă trebuie păstrată nu numai de judecători, ci şi de membrii clasei politice, prin abţinerea de la manifestări sau declaraţii incompatibile cu independenţa justiţiei. Justiţia nu are nevoie de ziduri ridicate împotriva sau în favoarea sa, ci are nevoie de întărirea şi respectarea independenţei sale pentru a putea să îşi exercite rolul constituţional. UNJR condamnă astfel de manifestări contrare principiului independenţei justiţiei şi se opune unor astfel de încercări de intimidare, exprimându-şi convingerea fermă că, în ciuda acestor presiuni, cauza va fi judecată cu respectarea doar a legii", se mai arată în comunicatul citat.

UNJR nu a precizat, în comunicat, ce pățesc judecătorii care decid arestarea preventivă a unor persoane care se dovedesc, ulterior, nevinovate. În numeroase cazuri, după recurs, cei arestați preventiv au fost puși în libertate, câștigând și pe fondul cauzei. Judecătorii care au decis arestarea unor nevinovați nu pățesc nimic nici atunci când România esteobligată la despăgubiri de către CEDO, pentru arestări abuzive sau arbitrare.

 Citește și ”Cazul Nicolescu provoacă o avalanșă de acuzații de politizare a Justiției. Judecătoarea Mihaela Neacșa, preferata Puterii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel