Cu ocazia conferinței internaționale „Pacea în Europa și în Lume”, organizată de Uniunea Paneuropeană Croată, forumul a votat o rezoluție prin care cere, printre altele, și aderarea României la Schengen.
„Uniunea paneuropeană sprijină și pledează pentru accesul imediat al României și Bulgariei la spațiul Schengen”, se arată într-unul dintre paragrafele rezoluției.
Senatorul Alexandru Nazare (PNL), care este și președintele Paneuropa România, a salutat această decizie, cu un mesaj pe Facebook.
Amintim că CJUE a respins vineri ca 'vădit inadmisibilă' acţiunea în anulare formulată de eurodeputatul român Eugen Tomac împotriva Consiliului UE faţă de decizia neacceptării României în Schengen şi de asemenea şi-a declinat competenţa în acest caz, conform hotărârii publicate pe portalul CJUE.
Conform jurisprudenţei stabilite privind admisibilitatea acţiunilor în anulare, constituie acte atacabile, în sensul articolului 263 al Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), actele care stabilesc definitiv poziţia unei instituţii la capătul unei proceduri administrative şi care vizează producerea unor efecte de drept obligatorii, aminteşte CJUE.
De asemenea, încheierea procedurilor de evaluare Schengen şi verificarea criteriilor de aderare la acest spaţiu de liberă circulaţie, deja realizată în 2011 în cazul României, reprezintă doar o etapă a procedurii, care trebuie însoţită de o consultare a Parlamentului European, urmată de o decizie a Consiliului UE asupra aplicării integrale a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în România.
Or, o asemenea decizie nu poate fi luată decât în unanimitate de către statele membre în Consiliul UE, iar realizarea etapelor prealabile ale procedurii nu înseamnă că Consiliul European nu mai trebuie să adopte o decizie în unanimitate, decizie care nu are un termen limită, notează CJUE. Ca atare, neadoptarea proiectului supus votului Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie 2022 nu poate fi considerată un act atacabil, în sensul articolului 263 din TFUE, a stabilit instanţa europeană, care a considerat astfel 'vădit inadmisibilă' acţiunea înaintată de Eugen Tomac.
Totodată, săptămâna trecută, Klaus Iohannis a avut o reacție la ultimele declarații ale oficialilor Austriei, referitoare la extinderea spațiului Schengen.
„Este puțin deprimant să auzi de la Viena ceva precum o placă stricată. Tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali. Eu continui pe linia diplomatică, începută cu toată echipa mea. Și Guvernul face tot ce poate, însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condițiile în care Austria, de fiecare dată, spune clar că nu are nimic împotriva României sau a Bulgariei, dar se opune extinderii spațiului Schengen, deși a aprobat aderarea Croației. Argumentele sunt cel puțin străvezii.
Noi continuăm discuțiile, știm foarte bine că îndeplinim absolut toate criteriile Schengen, dar pe de altă parte, trebuie să o spun, pentru că cineva trebuie să o spună - realitatea este că spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există. Din cauza migrației, foarte multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, știți foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează”, a declarat Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu