Universitățile nu vor mai putea funcționa din luna noiembrie, nefiind asigurată finanțarea pentru ultimele două luni ale anului. Nici instituțiile care au rezerve financiare din propriile venituri nu pot cheltui banii, pentru că ar duce la depășirea deficitului angajat de România, în condițiile în care totul intră în bugetul consolidat.
Criza din mediul universitar este rezultatul unor tăieri succesive ale finanțărilor în domeniu. Dacă în 2008, erau alocați 3400 de lei pentru un student, în 2015 suma scăzuse la 2400 de lei, iar în acest an este de 2300 de lei. Situația este cu atât mai ciudată cu cât alocările pentru un elev, în pre-universitar, sunt de 3500 de lei, pe an.
În timp ce fondurile alocate învățământului universitar au scăzut, salariile, care reprezintă cea mai mare pondere a cheltuielilor, au fost crescute prin legi sau decizii ale guvernului.
Prevederea din legea educației din 2011, care stabilea finanțarea în funcție de performanțe, nu s-a aplicat, așa că fondurile sunt împărțite între centrele universitare cu tradiție și universitățile apărute ca ciupercile după ploaie, care nu contează în topurile științifice sau pe piața muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News