Universitatea Bucureşti: Eliminarea locurilor cu taxă la stat împinge studenţii către facultăţile particulare

sutdenti
sutdenti

Universitatea Bucureşti nu este de acord cu proiectul de lege al deputaților PDL Cătălin Croitoru şi Petru Filip, care prevede desfiinţarea locurilor cu taxă la universităţile de stat. Reprezentanţii UB au declarat că studenţii care nu sunt admişi exclusiv pe locurile de la buget vor fi impiedicaţi să mai frecventeze universităţile publice, opţiunea liberă a acestora este anulată iar ei sunt „dirijaţi artificial“ spre alte instituţii.

Conducerea Universităţii Bucureşti susţine că modificarea legislației ar limita libertatea studenților de a-şi alege programele de studii, cât şi angajatorii, care manifestă preferinţe constante pentru instituţiile publice cu tradiţie. În plus, conducerea Universităţii spune, într-un comunicat de presă, că „dacă s-ar interzice universităţilor publice primirea de studenţi cu taxă, în limitele capacităţilor de şcolarizare existente, constatate la acreditare, s-ar încălca grav autonomia lor. Finanţarea de la stat acoperă doar o parte din această capacitate“.

„Dacă studenţii care nu sunt admişi exclusiv pe locurile de la buget vor fi impiedicaţi să mai frecventeze universităţile publice, opţiunea liberă a acestora este anulată, iar ei sunt dirijaţi artificial spre alte institutii. Universitatile publice sint de fapt mai atractive, ceea ce se dovedeste prin faptul ca desi practica taxe superioare, ele atrag, totusi, un numar mare de candidati", se mai arată în comunicatul Universităţii Bucureşti.

Mihai Coman, decanul FJCS: Poate plăti statul pentru studenţii de la locurile fără plată?

De asemnea, decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul UB, Mihai Coman, a ridicat o altă problemă. „Cei care au depus acest proiect de lege s-au gândint înainte dacă statul are puterea de a susţine studenţii admişi pe locurile de la buget? Trebuie să ne gândim dacă statul va plăti pentru aceştia“, a spus acesta.

Citește și:

Legea care elimină locurile cu taxă la facultăţile de stat, adoptată tacit de către deputaţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel