Oferte educaţionale ale mai multor universităţi de stat şi private din Italia au fost prezentate la Bucureşti în cadrul târgului "Study in Italy", organizat de asociaţia Premium Edu; elevii participanţi la manifestare au discutat cu reprezentanţii instituţiilor de învăţământ şi au cerut detalii despre programele de studiu şi taxe de şcolarizare.
Preşedintele Premium Edu, Mihaela Haiduc, a menţionat că ofertele vizează toate domeniile, de la medicină, medicină veterinară, arhitectură, psihologie, limbi străine, comunicare, jurnalism, marketing la modă, design, business. Ea a precizat că sunt programe de licenţă, master şi MBA în limba engleză sau italiană.
"Pentru UE, universităţile de stat şi o parte dintre universităţile private acordă discounturi, în funcţie de venitul familiei, există însă şi facultăţi private care nu oferă aceste discounturi, în schimb au alte beneficii, e inclusă în taxa respectivă cazarea, masa, oferă internshipuri garantate, care sunt plătite", a declarat Haiduc referitor la taxa de şcolarizare, menţionând că există şi posibilitatea ca studenţii să obţină burse.
Potrivit acesteia, cei interesaţi trebuie să aibă un certificat de limba engleză sau italiană de nivel minim B2, fiind şi universităţi care nu îl cer, dar există un test de engleză ori italiană, în funcţie de limba în care se desfăşoară programul educaţional.
"Eu cred foarte mult în diferenţiere, fiecare trebuie să se diferenţieze într-un fel (...) Trebuie să te pui în locul angajatorului, ai 20 de CV-uri, toţi au făcut facultatea şi masterul. Cum îl alegi pe acela care e potrivit pentru tine? Te uiţi să vezi unde a făcut facultatea, ce note a avut, ce internship-uri a făcut şi mie mi se pare că, în momentul în care ai ales o facultate care-ţi oferă şansa unui internship, e un mare plus", a explicat Haiduc.
Maria Luisa Lapresa, reprezentantă a Ambasadei Italiei în România, le-a mulţumit organizatorilor târgului şi universităţilor participante. Ea a adăugat că Italia este o ţară frumoasă atât pentru a urma studii, cât şi din punct de vedere turistic.
Unul dintre elevii care au fost la târg a afirmat că ar dori să studieze în Italia, pentru că i se pare o ţară care are o cultură ce se aseamănă cu a noastră.
"Când mă duc acolo, mă simt ca acasă (...) Consider că pentru mine a merge afară pentru studii nu e doar o oportunitate pentru a studia mai bine, ci şi una de a cunoaşte lume nouă, a-mi face noi prieteni, a avea experienţe noi, a-mi dezvolta orizontul. Poate după această experienţă văd lumea cu alţi ochi şi mă întorc din nou în România şi văd problemele sau calităţile noastre din alt unghi", a spus acesta.
Mai mult, el a menţionat că specializarea pe care şi-o doreşte el, management hotelier, nu e "populară" în România.
În opinia unei eleve, cei care studiază în Italia sunt mult mai bine priviţi. Ea e de părere că în învăţământul din România ar trebui să fie mai multă parte practică.
Printre universităţile care au participat la târg s-au numărat: Nuova Accademia di Belle Arti, Istituto Marangoni, Domus Academy, Universita di Genova, Universita Cattolica del Sacro Cuore, Ca' Foscari University of Venice, ESCP Europe Business School.
Vezi și: Proiect de lege pentru modificarea legii Educației Naționale, a normei de predare-învăţare-evaluare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News