Universităţile din Arad acoperă cererea de cazare a studenţilor, mai mică decât în anii anteriori

Cele două universităţi din Arad, una de stat şi cealaltă privată, vor acoperi necesarul de locuri de cazare în cămine, cererea fiind mult mai mică decât în anii anteriori, atât din cauza reducerii numărul studenţilor, cât şi pentru că mulţi aleg să închirieze locuinţe pe perioada studiilor.

Publicitate

Reprezentanţii Universităţii "Aurel Vlaicu" Arad (de stat) au declarat marţi, pentru AGERPRES, că sunt puse la dispoziţia studenţilor 462 de locuri de cazare în două cămine, în timp ce un al treilea cămin este în construcţie, iar la finalizare va oferi 110 locuri.

Conform rectorului Ramona Lile, tarifele pentru cazare şi masă nu au fost modificate faţă de anii anteriori şi sunt cuprinse între 170 şi 250 de lei pe lună, cu zece mese incluse. Tarifele mai mici sunt pentru camerele cu patru paturi, iar cele mai mari pentru camerele cu două paturi.

Gradul de ocupare a căminelor în anii anteriori a fost de 90%, astfel că nu au existat cereri ale studenţilor care să nu fi fost rezolvate.

La Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad, care este privată, sunt puse la dispoziţia studenţilor aproximativ 100 de locuri de cazare, în camere cu două paturi, la un preţ echivalent în lei de 100 de euro pe lună. La această universitate, în urmă cu doi ani erau disponibile aproape 300 de locuri de cazare, însă reprezentanţii instituţiei spun că cererea a scăzut atât pentru că s-a redus numărul studenţilor, cât şi pentru că mulţi aleg să închirieze locuinţe din oraş.

Conform anunţurilor de mică publicitate, chiriile în municipiul Arad sunt cuprinse între 130 şi 250 de euro pentru o garsonieră de 35 de metri pătraţi, dar pot ajunge şi la 500 de euro în cazul locuinţelor nou-construite. Pentru apartamente cu două camere, preţurile pornesc de la 250 de euro şi ajung la 550 de euro pe lună, în funcţie de zonă şi de confortul oferit.

În 2016, cele două universităţi aveau împreună aproximativ 20.000 de studenţi, dar în 2018 numărul acestora era sub 11.000, din care 6.479 la cea de stat.

În anul de studiu 2019-2020, cele două instituţii de învăţământ superior au la dispoziţie peste 4.000 de locuri în anul I de studiu, dar şi 2.700 pentru masteranzi.

La Universitatea "Aurel Vlaicu" există nouă facultăţi cu 32 de programe de studii de licenţă şi 31 de de programe de master. În total, există 3.640 de locuri în primul an, respectiv 2.020 pentru studenţi şi 1.620 pentru masteranzi. Dintre acestea, au fost aprobate 560 de locuri bugetate pentru studii de licenţă şi 285 de locuri bugetate pentru masteranzi. Pentru locurile nebugetate, nivelul taxelor de studii au crescut cu 2% faţă de anul anterior şi este cuprins între 2.300 şi 2800 de lei.

La Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" sunt disponibile 2.150 de locuri la studii de licenţă şi 1.150 la programele de master. Aici există şase facultăţi, cu 41 de programe de studii de licenţă şi 25 de programe de master. Taxele de studii nu au fost modificate faţă de anul anterior, în medie suma plătită de un student fiind de 3.350 de lei pe an. s

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel