Cea mai mare parte a proaspeţilor absolvenţi de clasa a XII-a şi-au încheiat misiunea pentru această vară: au intrat la facultatea mult-râvnită!
Rectorii au anunţat că nu au avut nicio problemă în a-şi ocupa locurile de la buget şi că nici nu se pune în discuţie organizarea unei sesiuni de toamnă.
Aşadar, linia a fost trasă, locurile au fost ocupate, iar cei care au rămas pe dinafară se pregătesc acum pentru o nouă rundă de pus cu burta pe carte.
Cea mai căutată universitatea a acestui an a fost de departe ASE, unde 9500 de absolvenţi de clasa a XII-a şi-au depus dosarele şi s-au zbătut pentru a ocupa un loc din cele 2700 de la buget. Aici, cea mai mare bătaie a fost pentru locurile de la Finaţe-Bănci (Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori). De cealaltă parte, Cea mai mica popularitate a avut-o Facultatea de Economie de la ASE, pentru care s-au inscris 101 persoane pe 205 locuri bugetate si 60 cu taxa.
„Este primul an cand admiterea se face pe baza de dosar, media de la bacalaureat avand o pondere de 2/3 din media generala, iar 1/3 fiind media din liceu”, a precizat purtatorul de cuvant al institutiei Florina Mohanu.
La Universitatea Politehnica Bucureşti, anul acesta au luat fiinţă două noi facultăţi şi anume, Facultatea de Inginerie Medicală şi Antreprenoriat şi Facultatea de Ingineria şi Managementul Afacerilor. Conform datelor date de rectorul Politehnicii, acesta au fost cele mai căutate facultăţi.La Inginerie Medicală şi Antreprenoriat au fost nouă candidaţi pe loc, iar la Ingineria şi Managementul Afacerilor şapte liceeni s-au luptat pe un loc.
După ce s-a tras linie, rezultatul a fost următorul: la Inginerie Medicală, la buget, cea mai mare medie a fost 9,99 şi cea mai mică 9,51. De cealaltă parte, la Ingineria şi Managementul Afacerilor cea mai mare medie la buget a fost 9,94, iar cea mai mică 9.
Concurenţă mare a fost şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila. Aproximativ 3000 de candidaţi s-au luptat pentru a ocupa un loc la una dintre cele cinci specializări ale Universităţii. Trăgând linie, 3,8 candidaţi s-au luptat pe un singur loc. Cel mai mare punctaj a fost la Facultatea de Medicină Generală, 100 de puncte. Cei 27 de candidaţi care au obţinut punctajul maxim de 100 de puncte sunt olimpici naţionali, aşa că facultatea i-a scutit de „efortul” de a mai susţine un examen în plus. De altfel, situaţia s-a schimbat radical vizavi de anul trecut, când toţi cei care au obţinut 50 de puncte au ocupat un loc la taxă. De data aceasta, ultima medie a fost de 74 de puncte la Facultatea de Medicină Generală.
Concurenţă mare a fost şi la Universitatea din Bucureşti, unde peste 20.000 de candidaţi luptă petru a ocupa un loc la una dintre cele 23 de facultăţi. Cea mai căutată facultate a fost cea de „Limbi moderne aplicate”, unde pe un loc s-au bătut 70 de candidaţi. La polul opus, în cadrul universităţii Bucureşti, există facultăţi unde s-au înscris cel mult un candidat pe loc: Fizică – 0,5 candidaţi/loc, Teologie ortodoxă – 0,87 candidaţi/loc, Teologie Baptistă – 0,48 candidaţi/loc, Teologie Romano-Catolică – 0,8 candidaţi/loc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu