Universitățile cer dreptul de a construi pe terenurile aflate în domeniul public. USR, împotrivă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Universitățile vor putea construi pe terenurile aflate în domeniul public, cu fonduri nerambursabile.

"Ministerul Educației a elaborat un nou act normativ, proiect aflat de altfel în transparență decizională, prin care instituțiile de învățământ ale statului vor putea beneficia de o dezvoltare și modernizare accelerată a bazelor tehnice educaționale prin punerea în aplicare a unui drept legal constituit, acela denumit superficie.

Mai exact, instituțiile de învățământ public vor putea solicita acordarea dreptului de superficie pe terenurile aflate în domeniul public al statului român/ al unității administrativ teritoriale în scopul implementării de proiecte de infrastructură cu finanțare din fonduri externe nerambursabile sau din venituri proprii ale acestora.

Context: o infrastructură nouă, preuniversitară sau universitară, necesită terenuri noi pe care aceasta să fie dezvoltată, terenuri intravilane, situate în centrele de învățământ, cât mai aproape de sediile vechi pentru a eficientiza actul educațional. Acest lucru necesită terenuri ultracentrale, la costuri mari, însă unele din aceste terenuri aparțin domeniului public, aflat în administrarea altor instituții publice.

Procedura actuală presupune ca un astfel de teren a cărui necesitate este stabilită pentru investiție să fie dezlipit din domeniul public inițial și transferat într-un lot distinct pe care să fie realizată investiția, cu degradarea indicatorilor urbanistici și scăderea suprafeței ocupate implicit a suprafeței construite.

Ministerul Educației propune ca pe un astfel de lot, care rămâne în administrarea instituției publice inițiale, să aibă acces pentru dezvoltarea unei noi infrastructuri mai multe instituții publice beneficiind totodată de indicatorii urbanistici inițiali, iar acest lucru se poate face prin dreptul de superficie pe care îl acordă prima instituție publică către cea care face investiția.

Proiectul aflat în transparență constată că acest drept a fost deja introdus prin:

Legea nr. 268/2001, art 4, alin (j) :„acordarea dreptului de superficie pe terenurile agricole având clasele de calitate IV și V, pe terenurile degradate/neproductive, pe terenurile având categoria de folosință curți construcții, inclusiv canale, aflate în domeniul public al statului român, dacă nu afectează uzul și interesul public național, și în domeniul privat al statului român către persoane juridice de drept public și către autoritățile administrației publice locale și centrale, în scopul producerii de energie electrică din surse regenerabile sau în vederea implementării de proiecte de infrastructură cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. Dreptul de superficie se constituie cu titlu oneros, pe bază de convenție, în condiții financiare aprobate de Comitetul de privatizare, concesionare și arendare la propunerea Agenției Domeniilor Statului.”

Prin acest proiect de HG, Ministerul Educației eficientizează atragerea fondurilor nerambursabile atât la nivel universitar, cât și preuniversitar cu beneficiari direcți - miile de elevi și studenți.

Impactul pozitiv asupra bugetului de stat: atragerea accelerată a fondurilor nerambursabile

Impactul negativ al neimplementării soluției: sumele nerambursabile pierdute, dublate de costurile terenurilor și de sumele ce se vor cheltui din bugetul de stat pentru realizarea investițiilor.

Impactul social pozitiv: creșterea gradului de acces la infrastructură educațională modernă pentru un număr mare de elevi și studenți

Asociația Alianța Universitară G6 - UMF salută demersul inițiat de Ministerul Educației și consideră că noul act normativ va putea deschide perspective reale în ceea ce privește dezvoltarea cu celeritate a infrastructurii de învățământ superior medical românesc", transmite Asociația Alianța Universitară G6 - UMF.

La polul opus, USR protestează la Ministerul Educației și acuză că această prevedere ar transforma instituțiile de învățământ în firme imobiliare.

Însă ce se omite este faptul că universitățile chiar nu au unde sa construiască. Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) nu are sedii - l-au retrocedat pe unul, altul stă să cadă. Poate nu ar fi rău ca pe terenul din jurul Parlamentului Universitatea să ridice câteva clădiri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel