UNJR: Raportul MCV are "multe erori factuale"

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) împărtășește poziția ministrului Justiției, Raluca Prună, potrivit căreia raportul MCV are "multe erori factuale", cauzate de modul "defectuos" în care autoritățile române cooperează cu Comisia Europeană, precizează un comunicat de presă al UNJR.

UNJR susține că apreciază semnalul de alarmă tras de ministrul Justiției și cheamă la o colaborare mai eficientă, profesionistă și transparentă între autoritățile române și reprezentanții Comisiei Europene. "România are nevoie de continuarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), însă acesta trebuie să urmeze o metodologie transparentă și să fie elaborat de profesioniști în drept independenți, fără implicare politică de la București sau Bruxelles. Un raport asupra justiției, care este putere separată în stat, nu poate fi rezultatul negocierii politice dintre reprezentanți ai puterii executive sau legislative de la București ori Bruxelles, pentru că se încalcă principiul separației puterilor în stat".

Potrivit UNJR, "evaluarea unui sistem de justiție necesită o abordare comprehensivă și multidimensională, folosind unități de măsură constante, metode de cercetare cantitativă și calitativă, includerea punctelor de vedere ale tuturor factorilor implicați într-un proces (de exemplu nu există poziția avocaților în raport), iar întregul mecanism de evaluare trebuie să fie pe deplin transparent. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România și-a asumat o serie de obligații, pe care este datoare în continuare să le îndeplinească atât față de celelalte state membre, cât și, mai ales, față de proprii cetățeni. Acest fapt presupune, în primul rând, capacitatea autorităților române de a face o analiză obiectivă a propriei activități, de a asculta și a răspunde criticilor și problemelor relevate în dezbaterile publice și de a comunica și coopera în mod onest cu autoritățile europene", se mai precizează în comunicatul citat.

În opinia UNJR, raportul Comisiei Europene asupra progreselor înregistrate de România în cadrul MCV reprezintă o radiografie parțială a stării actuale a sistemului judiciar, reflectând unele evoluții pozitive, fără însă a atrage atenția asupra unor probleme și provocări semnificative pentru sistemul judiciar, ignorate de autoritățile interne cu atribuții în domeniu în pofida preocupării constante manifestate de practicieni.

"Abordarea responsabilă a acestor obiective este absolut necesară, însă trenează din cauză că atât actorii politici, cât și reprezentanții magistraților din Consiliul Superior al Magistraturii aleg să ignore semnalele de alarmă trase de judecători, asociațiile profesionale ale magistraților și societatea civilă", relevă arată organizația citată.

UNJR dorește publicarea listei cu cei consultați de Comisia Europeană pentru MCV

UNJR salută evoluția pozitiva punctată în raport cu privire la instituirea unor proceduri pentru alegerea procurorilor generali, redistribuirea competenței între instanțe, anchetarea indiferent de poziția publicț sau nivelul funcției deținute, însă consideră că ignorarea unora dintre preocupările și problemele majore ale sistemului judiciar nu reflectă o abordare obiectivă și de substanță necesară pentru ca monitorizarea progreselor să nu devină o formă fără fond.

Existența acestui Mecanism de Cooperare și Verificare a fost sustinută în mod constat de UNJR ca un factor de dinamizare a reformelor în sistemul judiciar, însă pentru păstrarea eficienței sale este necesară o informare mai corectă și mai completă a experților și instituțiilor implicate în redactarea și adoptarea raportului.

Din acest motiv, în perioada următoare UNJR va adresa o serie de observații punctuale vis a vis de raport Comisiei Europene și celorlate instituții implicate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Pentru o corectă evaluare și identificare a cauzelor erorilor factuale din raportul MCV este necesară publicarea unei liste cu toate instituțiile statului, ONG-urile și experții români ori străini care au fost consultați în elaborarea acestui raport și publicarea pozițiilor pe care aceștia le-au trimis Comisiei Europene. Un asemenea raport necesită o transparență totală pentru a ne asigura că astfel de erori nu se mai repetă pe viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel