E gustos, e cremos, e săţios, e bogat în grăsimi sănătoase şi e benefic... pentru memorie! E untul de arahide.
Un nou studiu realizat recent demonstrează că nucile, migdalele, alunele şi implicit untul de arahide sunt asociate cu o funcție cognitivă mult îmbunătăţită, ba chiar și cu o viață mai lungă.
Untul de arahide, atât de iubit de copii mai ales atunci când e combinat cu jeleu de fructe într-un sandviş rapid, poate fi considerat şi un medicament natural, nu doar un desert reuşit. Cercetătorii care au realizat, de curând, un studiu de profil spun că, deși există cercetări existente cu privire la beneficiile asupra sănătății cognitive ale consumului de oleaginoase, cercetări foarte limitate au fost făcute în special asupra arahidelor sau a produselor din alune, precum untul de arahide. Cercetătorii au testat tineri cu vârste cuprinse între 18 și 33 de ani.
După 6 luni, s-a descoperit că, în general, alunele și untul de arahide au avut un efect pozitiv asupra sănătății cognitive a participanților. Tinerii au trecut apoi prin testări de stabilire a IQ-ului şi s-a observat că peste 60% din cei care au răspuns a doua oară la aceleaşi întrebări au nimerit cu aproximativ 30% mai multe răspunsuri corecte. Mai mult de atât, odată ce au avut toate rezultatele de care aveau nevoie, cercetătorii au ajuns la concluzia că polifenolii găsiți în alune și untul de arahide au fost un factor major în îmbunătățirea funcției de memorie și au scăzut nivelul de anxietate experimentat de participanți.
Deși studiul s-a concentrat doar pe adulții tineri cu vârsta sub 33 de ani, descoperirile asupra beneficiilor cognitive ale polifenolilor din alune și unt de arahide sunt promițătoare pentru toate grupele de vârstă și cu siguranță justifică mai multe cercetări viitoare. Oricum ar fi, nici cei care au trecut de a doua tinereţe n-ar trebui să ignore acest aliment miraculos. Gospodinele care iubesc să gătească pot încorpora untul de arahide în diferite prăjituri cum ar fi checuri, brioşe şi clătite. S-a demonstrat că alunele au în compoziţia lor substanţe care întârzie îmbătrânirea şi au capacitatea să refacă celula nervoasă.
Polifenolii sunt compuși care se găsesc în mod natural în alimente precum arahide, ciocolată neagră, mere, ulei de măsline și vin roșu și sunt benefice pentru combaterea diabetului, a bolilor cardiovasculare și a bolilor neurodegenerative, deci un motiv în plus să le adăugăm cu încredere în dieta noastră. Untul de arahide poate fi combinat cu terci de ovăz, banane, afine, iaurt sau orice altceva vă face plăcere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu