26,3% dintre cetăţenii Greciei sunt expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială, comparativ cu media UE de 22%, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2022, publicate astăzi.
Publicitate
Înaintea Greciei, dar foarte aproape, se situează Spania cu o rată de 26%, în timp ce situaţia este mai gravă în România, unde 34,4% din populaţie este expusă riscului de sărăcie, şi în Bulgaria - 32,2%. Cele mai mici procente au fost înregistrate în Cehia (12%), Slovenia (13%) şi Polonia (16%).
În total, în 2022, 95,3 milioane de oameni din UE (22% din populaţie) erau expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială, adică trăiau în gospodării care se confruntau cu cel puţin unu dintre cele trei riscuri: sărăcia, deprivarea materială şi socială gravă, vieţuirea într-o gospodărie cu o rată de angajare foarte scăzută în rândul membrilor săi. Numărul a rămas relativ stabil faţă de 2021 (95,4 milioane, 22% din populaţie), scrie Rador, citând efsyn.gr
Potrivit datelor Eurostat, femeile, tinerii adulţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, persoanele cu un nivel scăzut de educaţie şi şomerii erau, în medie, mai susceptibili de a fi expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială în 2022 decât alte grupuri ale populaţiei UE. În special, riscul de sărăcie sau excluziune socială în UE a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi (22,7% faţă de 20,4%).
Din punct de vedere al vârstei, cel mai mare risc de sărăcie sau de excluziune socială din UE a fost înregistrat în rândul adulţilor tineri cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani (26,5%), în timp ce cel mai scăzut risc a fost înregistrat în rândul adulţilor cu vârste între 25 şi 49 de ani (19,9%). Riscul de sărăcie sau de excluziune socială a fost de 20,2% pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani şi de 21% pentru categoria de vârstă de 50-64 de ani. Un risc relativ ridicat (24,7%) a existat şi pentru cea mai tânără categorie, persoanele cu vârsta sub 18 ani.
În afară de vârstă, un impact semnificativ asupra riscului de sărăcie sau excluziune socială îl are şi nivelul educaţional. La nivelul UE, mai mult de o treime (34,5%) dintre toate persoanele în vârstă de peste18 ani cu un nivel scăzut de educaţie erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, comparativ cu 10,5% dintre persoanele din aceeaşi grupă de vârstă cu studii terţiare (superioare). Procentul corespunzător pentru persoanele cu un nivel mediu de educaţie a fost de 19,8%.
În UE, aproape două treimi (65,2%) dintre şomerii cu vârsta de peste 18 ani erau expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială în 2022. Proporţia pensionarilor expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială a fost de 19,1%, iar ponderea celor angajaţi a fost 11,1%.
În UE în ansamblu, riscul de sărăcie sau de excluziune socială pentru gospodăriile care aveau copii aflaţi în întreţinere a fost uşor mai mare decât pentru gospodăriile fără copii. Peste o cincime (22,4 %) dintre persoanele care trăiesc în gospodăriile cu copii aflaţi în întreţinere în UE erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, însemnând un procent puţin mai mare decât cel al gospodăriilor fără copii în întreţinere (20,8 %).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu