Ramona Dabija, şefa Agenţiei Naţionale AntiDrog, pune pe masă cifre îngrijorătoare despre consumul de droguri în România. Unul din 10 adolescenţi a consumat cel puţin o dată substanţe interzise.
"Avem rezultatele unor studii pe care le desfăşurăm la Agenţia Naţională AntiDrog. Sunt studii pe care le facem în populaţia generală, de la 15 la 64 de ani, sau în populaţia şcolară. Cei chestionaţi au vârsta de 16 ani. E un studiu care se va relua anul acesta, un pic mai aplicat pe fiecare judeţ şi pe fiecare sector din capitală.
Unul din 10 adolescenţi au declarat că au consumat cel puţin o dată un anumit tip de substanţe. Asta nu înseamnă că toţi au continuat să consume regulat. Ne punem întrebarea de ce apelează copiii noştri la aceste substanţe. Ei o fac pentru că nu ştiu să gestioneze din punct de vedere emoţional problemele cu care se confruntă în viaţa reală.
Specialiştii agenţiei încearcă să identifice cauza, ce se ascunde în spatele acestui consum de substanţe.
Încă o cifră pe care o putem declara public este că atunci când vorbim de droguri ilicite, pe care mulţi cetăţeni le ştiu din filme, cannabis, heroină, cocaină, noi substanţe psihoactive, care sunt cele mai periculoase, vârsta de debut în consum este undeva la 13 ani. Dacă vorbim de celelalte droguri, alcool, ţigări, vârsta este mult mai mică.
O altă cifră care trebuie să ne îngrijoreze ca specialişti este faptul că la urgenţe ajung 1 din 5 copii care au consumat abuziv medicamente, fie cu prescripţie medicală, fie fără. Şi aici trebuie să acţionăm cu toţii. Trebuie să ştim că până la drogurile clasice, ei pot avea la îndemână alte substanţe.
A crescut anul trecut numărul de accesări al programului Agenţiei AntiDrog. A început să fie foarte importantă evaluarea, să vii şi să vezi dacă ai o problemă. Din ce în ce mai multe persoane vin să se evalueze şi să vadă dacă au o problemă de consum", a declarat Ramona Dabija, şefa Agenţiei Naţionale AntiDrog, la "Culisele Justiţiei".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News