Unul din trei copii la nivel mondial este afectat de intoxicarea cu plumb

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Unul din trei copii este afectat de intoxiarea cu plumb, arată rezultatul a peste 50 de studii.

Acțiuni urgente sunt necesare pentru a combate daunele masive provocate de intoxicarea cu plumb, în special în țările cu venituri mici, unde mai mult de jumătate dintre copii sunt expuși la niveluri periculoase ale poluantului, conform The Guardian.

Un proiect de un an, condus de thinktank-ul Center for Global Development (CGD) din Washington, a ajuns la concluzia că otrăvirea cu plumb constituie o criză sanitară globală care a fost „extraordinar de neglijată” de către donatori și liderii politici.

Unul din trei copii suferă de acest lucru

Se estimează că 815 milioane de copii – unul din trei la nivel mondial – sunt intoxicați cu plumb, o afecțiune asociată cu tulburări cardiace și renale, inteligență afectată, comportament violent și moarte prematură. Luna trecută, un articol în Lancet Planetary Health a estimat că, în 2019, 5.5 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare cauzate de otrăvirea cu plumb, aproximativ de trei ori numărul celor uciși de cancerul pulmonar. Vezi aici mai multe.

Banca Mondială calculează costul morților premature ca fiind echivalent cu 4,6 trilioane de dolari, sau 5.3% din PIB-ul global. Efectele otrăvirii cu plumb sunt, de asemenea, un obstacol semnificativ în atingerea aproape tuturor obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU, spune raportul.

Copiii sunt cei mai vulnerabili la această afecțiune, deoarece au mai multe șanse să pună în gură obiecte cu plumb (de exemplu, jucării acoperite cu vopsea pe bază de plumb), și pentru că oasele și organele lor absorb mai mult metalul odată consumat. În plus, plumbul, care este un neurotoxin, poate traversa mai ușor bariera hemato-encefalică la vârste mai fragede, unde poate afecta grav dezvoltarea mentală.

Concluziile tragice ale studiilor

În iulie, un document de lucru publicat de CGD a agregat 47 de studii pentru a arăta că cu cât copiii sunt expuși la mai mult plumb, cu atât notele lor la testele de matematică, citire și IQ sunt mai mici. CGD a constatat că aproximativ o cincime din decalajul total al scorurilor la testele dintre copiii din țările bogate și cele sărace se datorează diferențelor în expunerea la plumb.

Legi stricte și miliarde de dolari în abordarea cauzelor otrăvirii împiedică majoritatea copiilor din țările bogate să intre în contact cu cantități semnificative de plumb. Acest lucru nu se întâmplă în națiunile mai sărace, unde metalul continuă să fie folosit în produse comerciale precum vopseaua (care se poate desprinde și crea praf pe care oamenii îl respiră), medicamentele tradiționale și condimentele, precum și vasele glazurate cu plumb, care pot scurge metalul în alimente.

Eșecul de a crea zone tampon între facilitățile de depozitare a deșeurilor miniere și zonele rezidențiale contribuie, de asemenea, la contaminarea solului și aerului în țările sărace, la fel ca și absența unor standarde bine aplicate de siguranță și mediu pentru reciclatorii bateriilor pe bază de plumb.

Diferența masivă față de țările dezvoltate

Ca urmare, se estimează că mai mult de jumătate dintre toți copiii din țările cu venituri mici au otrăvire cu plumb – cifra este doar 3% în națiunile bogate. În timpul crizei apei din Flint, în statul american Michigan, unde s-a găsit plumb în apa potabilă, mai puțin de 4% dintre copiii din Flint erau otrăviți clinic.

Se estimează că 350 de milioane de dolari în ajutor țintit de la 2024 la 2030 ar fi suficienți pentru a reduce dramatic expunerea la plumb în țările cu venituri mai mici, cu condiția să existe o implicare suficientă din partea liderilor politici, potrivit CGD. Cerințele de finanțare includ donații pentru echipamente de testare a plumbului, sprijin pentru campanii de sensibilizare și advocacy, și asistență tehnică pentru elaborarea și aplicarea reglementărilor.

Dar CGD a identificat că fondurile filantropice anuale pentru a preveni și atenua expunerea la plumb în țările cu venituri mici și medii se ridică la doar 11 milioane de dolari.

Declarația CGD spune că este nevoie de o acțiune dramatică pentru a pune capăt „crizei lente” și îndeamnă agențiile și băncile de dezvoltare să sprijine guvernele din țările cu venituri mici și medii să producă strategii naționale care să includă reglementare și conștientizare sporită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel