Prof. Bruno Ștefan a fost invitat la interviurile DC NEWS pentru a discuta religiozitatea românilor din punct de vedere sociologic.
Întrebat de jurnalistul Val Vâlcu de răscoala împotriva autorităților, establishmentului, printre care și religia, sociologul a spus: „Este tendința aceasta, însă eu văd ancorele în acest sondaj despre cum să crească (n.r., încrederea în religie). Bineînțeles că se duce în jos, dar ancorele sunt date de faptul că oamenii, o parte însemnată a publicului, încă se mai spovedesc”.
„Niciodată nu s-au spovedit 16%. S-au spovedit cu mai mult de 10 ani în urmă alți 17%. Deci, 35% să spunem lasă spovedania, este ceva ce nu-i mai interesează. Dar, mai mult de 50% se spovedesc des într-un an, ceea ce este important, utilizează serviciile Bisericii”, a transmis Bruno Ștefan. Alți 60% lasă pomelnice la mănăstiri, la biserici, adaugă el.
„Contactele cu Biserica sunt încă puternice la mai mult de jumătate din populație. Lucru acesta se vede în fiecare an, nu este puțin lucru. Acest contact îi face pe oameni să țină post. Doar 33% nu au ținut post. Ei interiorizează perceptele pe care le aud de la preoți nu doar că au citit, că nu de lectura Bibliei țin practicile religioasele, ci din contactul cu autoritățile bisericești”, a mai spus Bruno Ștefan. „Postul este aproape inexistent pentru elevi și studenți, foarte scăzut. Este scăzut în București, în orașele mari, avem niște grupuri sociale care sunt mai predispuse de îndepărtare de obiceiurile religioase”.
„Ca ancoră a comportamentelor religioase este faptul că oamenii au în casă icoane. 88% din oameni au icoane. Icoana aceea lucrează cumva. Dacă o tot vezi pe perete, pe birou, pusă acolo, undeva, te mai face să te apropii, să te mai gândești la Doamne-Doamne mai des. Este o ancoră a credinței care compensează absența lecturilor biblice. 40% n-au citit nimic din Biblie”, a mai explicat sociologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci