Un număr record de ucraineni sunt în favoarea cedării de teritorii către Rusia pentru a pune capăt războiului și a păstra țara ca stat independent, sugerează un nou sondaj.
Unul din trei oameni, sau 32%, spun acum că ar fi de acord să cedeze teritorii către Moscova pentru a aduce pacea, potrivit Institutului Internațional de Sociologie din Kiev. Anul trecut, această cifră era de 10%.
Respondenții nu au fost întrebați ce teritorii ar putea ceda Ucraina. Cu toate acestea, majoritatea, 55%, spun că Ucraina nu ar trebui să cedeze în fața cererilor Rusiei, deoarece acest lucru l-ar încuraja pe președintele Putin să încerce să cucerească și mai multe teritorii.
Sondajele au fost realizate în luna mai, contactând peste 1.000 de persoane ale căror numere de telefon au fost selectate aleatoriu. Rezultatele au fost publicate în timp ce Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a ajuns la Beijing pentru discuții menite să găsească "modalități de a opri agresiunea rusă", precum și "rolul posibil al Chinei în realizarea unei păci durabile și juste".
Se așteaptă ca Kuleba să încerce să convingă China să participe la un summit de pace ucrainean programat pentru luna noiembrie. Beijingul, care nu a condamnat invazia Rusiei și a continuat să cumpere petrol și gaze de la aceasta, a boicotat primul summit din Elveția luna trecută deoarece Moscova nu a fost invitată. Președintele Zelenski a spus că oficialii ruși ar trebui să participe.
Vitali Klitschko, primarul Kievului, a declarat că Zelenski va trebui probabil să organizeze un referendum înainte de a lua orice decizie de cedare de teritorii și se va confrunta cu o reacție masivă dacă va face acest lucru. "Nu cred că poate ajunge la astfel de acorduri dureroase și importante de unul singur, fără legitimitate populară," a spus Klitschko.
"Orice pas ar face, președintele nostru riscă un sinucidere politică. Să fim sinceri, trebuie să câștigăm războiul, dar situația devine din ce în ce mai dificilă, depinde de ajutorul care vine de la aliații noștri. Ar fi un coșmar dacă ar trebui să luptăm încă doi ani.", a mai adăugat el.
Eșecul contraofensivei mult așteptate de anul trecut și numărul tot mai mare de victime au deflat speranțele că invadatorii ruși pot fi alungați din Ucraina în viitorul previzibil. Ucraina a pierdut peste 1.000 de oameni încercând să captureze un sat pe malul stâng al Niprului, a declarat săptămâna trecută un site de jurnalism de investigație din Kiev numit Slidstvo.
Putin a spus că nu poate exista un sfârșit al războiului decât dacă Kievul este de acord să cedeze regiunile Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, precum și Crimeea, peninsula Mării Negre pe care Rusia a anexat-o în 2014. Aceste teritorii, care includ două orașe mari care nu sunt sub controlul Kremlinului, reprezintă aproximativ 18% din Ucraina. Putin a mai spus că Kievul ar trebui să renunțe la ambițiile sale de a se alătura NATO și că Occidentul ar trebui să anuleze toate sancțiunile împotriva Moscovei. Ucraina a calificat cererile drept absurde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu