Unul dintre cele mai mari mistere din Univers, descifrat

Fizicienii americani susţin că este posibil să fi descoperit, din greşeală, materie întunecată.

Alegeri prezidentiale 2024

Conform unei noi ipoteze, materia neagră ar fi de fapt găuri negre care înconjoară galaxiile şi care se întind sub formă de filamente în întreg spaţiul intergalactic. Fizicienii de la Universitatea John Hopkins (Baltimore, SUA) susţin că teoria pe care au emis-o se bazează pe faptul că găurile negre detectate cu ajutorul sistemului LIGO au exact masele necesare pentru a fi obiectele cosmice ce ar ajuta la explicarea materiei întunecate. 

,,Nu susţinem că aceste găuri negre sunt, de fapt, materie întunecată. Nu avem încredere că acest lucru ar fi adevărat. Este doar un argument plauzibil", susţine cercetătorul Marc Kamionkowski, unul dintre autorii teoriei. 

În luna septembrie a anului trecut, telescoapele LIGO au detectat două găuri negre (cu mase de 30 de ori mai mari faţă de cea a Soarelui) fuzionând într-un obiect cosmic având o masă de aproximativ 60 de ori mai mare faţă de cea a astrului solar.

Formarea găurilor negre

În mod normal, găurile negre se formează din stele masive ce nu au mase mai mari de 15 ori faţă de cea a Soarelui. Prin urmare, obiectele detectate de la nivelul Observatorului Interferometru Laser de Unde Gravitaţionale s-ar fi putut forma din stele cu dimensiuni mari, asemănătoare celor mai vechi corpuri cereşti descoperite până acum. 

De asemenea, cercetătorii din Baltimore au realizat o serie de simulări numerice. Experimentele au relevat faptul că obiectele studiate s-ar putea găsi într-un număr foarte mare.

Pentru a fi considerată valabilă, ipoteza formulată de oamenii de ştiinţă americani trebuie mai întâi demonstrată şi verificată. Dacă, într-adevăr, teoria se va dovedi a fi validă, ea ar putea fi folosită pentru a soluţiona unul dintre cele mai mari mistere din astronomie: dovedirea existenţei materiei întunecate. 

Sursa: iflscience.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel