Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost ridicat, vineri, de procurorii anticorupţie pentru a fi dus la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Publicitate
Update:
Eugen Pîrvulescu ar fi vrut să-l ajute, spun surse pentru Antena 3 CNN, de Marin Țole, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, care ar fi candidat pentru funcția de șef în Compania Națională de Investiții. Pentru a obține această funcție a avut nevoie de certificatul ORNISS. Ca să obțină documentul ar fi făcut presiuni atât Eugen Pîrvulescu, cât și alți doi oameni de afaceri, obținând informații și solicitând acțiuni instituționale. Procurorii anticorupție ar fi intrat pe fir după un denunț.
Știre inițială:
"Direcția Națională Anticorupție (DNA) a emis un mandat de aducere pentru senatorul Eugen Pîrvulescu", au susținut mai multe surse judiciare. Politicianul este "cercetat pentru instigare la cumpărare de influență".
Eugen Pîrvulescu a fost trimis în judecată – în stare de libertate - în anul 2022. Atunci DNA declara despre senator că a fost dus în instanță "pentru folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată".
Mai exact, acesta ar fi trucat concursul de la Serviciul Județean de Ambulanță Teleorman. Potrivit infromațiilor Antena 3 CNN, politicianul va fi adus cu mandat de arestare sub excorta anchetatorilor, până în fața procurorilor. Dacă se impune, vor fi efectuate percheziții domiciliare, informatice, și se vor ridica documente.
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 28 mai - 20 iunie 2021, Eugen Pîrvulescu şi-ar fi folosit influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al unei filiale de partid aflat la guvernare, pe lângă o persoană - preşedinte sau, după caz, membru în comisiile de concurs constituite de conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Teleorman, solicitându-i în mod repetat, atât direct cât şi prin intermediar, să elaboreze şi să-i remită seturile de subiecte care urmau să fie date la proba scrisă a concursurilor organizate în perioada mai-iulie 2021, pentru ocuparea unor posturi vacante/temporar vacante de asistent medical şi şofer autosanitară II.
De asemenea, arată anchetatorii, Pîrvulescu i-ar mai fi cerut să-i favorizeze pe candidaţii indicaţi de el şi la proba practică/interviu, cu scopul de a obţine foloase necuvenite pentru aceştia din urmă (promovarea concursurilor şi angajarea pe posturi remunerate).
"După ce ar fi intrat în posesia seturilor de subiecte (care aveau caracter confidenţial), Eugen Pîrvulescu le-ar fi divulgat, prin intermediari, la doi dintre candidaţii care participau la concursul pentru ocuparea unor posturi vacante/temporar vacante de asistent medical, concurs care nu s-a mai finalizat, fiind întrerupt de procurorii anticorupţie", menţionează DNA, conform Agerpres.
Conform art. 265 din Codul de Procedură Penală, „o persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citaţiei şi împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citaţiei”.
Totodată, alineatul 2 al articolului menționează că că „suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei”.
Pîrvulescu își desfășoară al doilea mandat de senator, fiind ales pe listele PNL în județul Teleorman. De asemenea, el a ocupat funcția de președinte al organizației județene PNL Teleorman, din care a demisionat în octombrie 2023. Recent, el a declarat că se desparte de PNL și că se va alătura echipei lui Mircea Geoană, conform News.ro.
Politicianul a făcut o singură declarație înainte de a intra la audieri: "Nu știu de ce am fost astăzi chemat la DNA".
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu