(UPDATE) Reacția Ucrainei. Scurgere de informații: Au fost făcute publice planurile secrete de război ale SUA și NATO pentru Ucraina. Pentagonul a demarat o anchetă

Fotografie de la Markus Winkler/ Pexels
Fotografie de la Markus Winkler/ Pexels

Documentele secrete ale SUA și ale NATO despre planurile de război în Ucraina au ajuns pe rețelele de socializare.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Au fost făcute publice planurile secrete de război ale SUA și NATO pentru Ucraina

O serie de documente top secret din Statele Unite și NATO au ajuns pe rețelele de socializare. Documentele conțineau detalii despre planurile de întărire a armatei ucrainene.

Administrația Biden investighează scurgerea de documente de război secrete despre planurile secrete ale Americii și ale NATO de a întări armata ucraineană înainte de ofensiva de primăvară împotriva forțelor ruse, au declarat înalți oficiali.

Documentele au ajuns pe Twitter și Telegram. Potrivit celor scrie în presa internațională, documentele publicate au fost modificate în unele părți față de formatul original.

Datele ar fi fost modificate, susține Pentagonul

Într-unul dintre documente se afirmă că Rusia a pierdut între 16.000 și 17.500 de soldați de la invazie, în timp ce Ucraina a suferit până la 71.500 de morți. Aceasta este o subestimare grosolană față de ceea ce Pentagonul și alți analiști au estimat pentru victimele rusești, cu aproape 200.000 de morți și răniți. Ucraina a avut peste 100.000 de victime în război, potrivit Pentagonului.

Documentele dezvăluie detalii despre cerințele Ucrainei înaintea unei contraofensive planificate de revendicare a teritoriului luat de Rusia de la invazia la scară largă de anul trecut, precum și modul în care SUA și NATO le-ar putea îndeplini.

”Suntem la curent cu rapoartele postărilor pe rețelele de socializare și departamentul analizează problema”, a declarat Sabrina Singh, secretarul de presă adjunct la Pentagon, pentru The New York Times, sursa citată de Independent.

Informații care nu au fost declarate public de Pentagon

Documentele par să reprezinte o încălcare semnificativă a informațiilor americane, detaliind informații care nu au fost declarate public de Pentagon.

În documente mai erau specificate și detalii despre cheltuielile făcute cu sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată sau HIMARS, care au fost un impuls uriaș pentru capacitățile militare ale Ucrainei, permițând atacuri la distanță lungă asupra haldelor de muniție, bateriilor de trupe și infrastructurii ruse critice în zonele ocupate.

 

UPDATE: Rusia pare a fi autoarea scurgerii documentelor Pentagonului despre războiul din Ucraina, afirmă oficiali americani

usia sau elemente proruse se află probabil în spatele scurgerii pe social media a mai multor documente militare clasificate ale SUA despre războiul din Ucraina, ajutorul militar occidental oferit acestei ţări şi pregătirea aşteptatei contraofensive ucrainene, au declarat vineri agenţiei Reuters oficiali americani care au solicitat anonimatul, informează Agerpres.

Postul CNN relatează că a examinat imaginile, dar nu-şi dă seama dacă documentele sunt sau nu autentice. Totuşi, oficiali americani au declarat acestui post că ele par a fi reale şi extrase din rapoarte zilnice mai ample ale Pentagonului despre războiul din Ucraina, dar au fost editate pe alocuri.

UPDATE: Kievul susţine că documentele publicate despre contraofensiva ucraineană sunt false

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a afirmat vineri că documentele publicate de New York Times despre contraofensiva împotriva forţelor ruse sunt false, scrie Agerpres.


"După prăbuşirea URSS, serviciile de informaţii au degenerat până la stadiul în care nu se pot reabilita decât cu Photoshop şi pachete de informaţii false", a scris pe Twitter oficialul de la Kiev, susţinând că Moscova încearcă să perturbe contraofensiva Ucrainei, însă planurile ţării sale se vor vedea în curând, pe teren.

Podoliak şi-a difuzat mesajul după ce ziarul citat a publicat detalii despre o scurgere de documente presupus secrete, conform cărora contraatacul ucrainean trebuie să se încheie până la 30 aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel