Uraganele produse în oceanul Atlantic nu vor mai fi denumite cu litere din alfabetul grecesc, pentru a evita confuziile care se pot crea.
Uraganele din Atlantic nu vor mai fi denumite cu litere ale alfabetului grecesc - la care meteorologii au fost nevoiţi să recurgă în 2020 pe fondul unui sezon-record - deoarece acest sistem "poate produce confuzie", a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), potrivit AFP.
Comitetul pentru uragane, în a cărui competenţă intră furtunile produse în America de Nord, America Centrală şi Caraibe şi care s-a întrunit miercuri, a retras, de asemenea, numele a patru cicloane ale căror bilanţuri umane şi materiale au fost deosebit de grave: Dorian (2019) şi Laura, Eta şi Iota (2020).
Anul trecut, sezonul furtunilor din Atlantic - oficial înregistrat între 1 iunie şi 30 noiembrie 2020 - a ucis cel puţin 400 de persoane şi a provocat daune de circa 41 miliarde de dolari.
Sezonul "a început rapid şi în forţă, cu un record de nouă furtuni care au primit nume din mai până în iulie, şi s-a încheiat târziu. Pentru prima dată în istorie, două uragane majore au fost înregistrate în luna noiembrie, într-o perioadă în care sezonul se apropia în mod normal de sfârşit", a declarat OMM într-un comunicat.
Sezonul a fost atât de activ încât lista rotativă utilizată de organizaţie, conţinând 21 de nume, a fost epuizată, şi a trebuit să se recurgă la alfabetul grecesc, pentru a doua oară în istorie - prima dată s-a întâmplat în 2005.
Numele furtunilor, un subiect aparent banal, are, de fapt, o importanţă crucială pentru a facilita identificarea fenomenelor meteorologice distructive din regiune şi pentru o alertare mai eficientă a populaţiei.
Furtunile sunt denumite alternativ cu nume masculine şi feminine. Anul acesta sezonul va începe cu Ana, Bill şi Claudette. Lista este refolosită la fiecare şase ani.
Alfabetul grecesc are mai multe dezavantaje în opinia meteorologilor, potrivit cărora "publicul acordă uneori prea multă atenţie utilizării literelor alfabetului grecesc, în detrimentul consecinţelor reale ale furtunii", impactul mesajelor de avertizare având astfel de suferit.
Traducerea literelor alfabetului grecesc în limbile utilizate în regiune poate fi, de asemenea, o sursă de confuzie, notează OMM. "Unele litere greceşti (Zeta, Eta, Theta) sunt pronunţate într-o manieră similară şi se succed în alfabetul grecesc", ceea ce a complicat comunicarea în 2020, când au izbucnit simultan furtuni cu nume foarte asemănătoare.
Pentru a nu rămâne fără nume, membrii Comitetului pentru uragane au convenit asupra creării "unei liste complementare de nume dispuse în ordine alfabetică pentru toate literele alfabetului", cu excepţia Q, U şi X, Y şi Z. Numele care încep cu aceste litere "sunt încă puţin frecvente şi dificil de înţeles în limbile locale".
"Această listă va fi utilizată în locul alfabetului grecesc atunci când lista standard a fost epuizată pe parcursul unui sezon", a precizat OMM.
Membrii Comitetului pentru uragane, care provin din cadrul serviciilor meteorologice naţionale din întreaga regiune, au decis, de asemenea, să păstreze data oficială de începere a sezonului în 2021, chiar dacă furtunile par să aibă tendinţa de a se forma mai devreme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu