Uraganul Beryl se îndreaptă spre Insulele Cayman și Mexic după ce a lovit Jamaica

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Uraganul Beryl se îndrepta spre Insulele Cayman și Mexic joi, după ce a lovit Jamaica cu vânturi și ploi care au provocat inundații și întreruperi extinse de curent, lăsând în urmă un șir mortal de distrugeri în mai multe insule mici din Caraibe, potrivit Reuters.

Până acum, Beryl a lăsat cel puțin 10 persoane decedate, dar se aștepta ca acest număr să crească pe măsură ce comunicațiile sunt restabilite pe insulele devastate de inundații și vânturile puternice. Peretele ochiului uraganului Beryl a ocolit coasta de sud a Jamaicăi, lovind comunitățile ca un uragan de categoria 4 pe scara de vânt a uraganelor Saffir-Simpson, pe o scară de cinci trepte, în timp ce lucrătorii de urgență evacuau oamenii din zonele predispuse la inundații.

„Este groaznic. Totul e distrus. Sunt în casa mea și îmi este frică”, a spus Amoy Wellington, o casieră de 51 de ani care locuiește în Top Hill, o comunitate agricolă rurală din parohia St. Elizabeth din sud. „Este un dezastru.”

Beryl s-a îndepărtat de Jamaica devreme joi. În jurul orei 12:00 GMT, uraganul de categoria 3 era la 50 de mile (80 km) de Grand Cayman și la aproximativ 385 de mile (620 km) de Tulum, Mexic, a spus Centrul Național de Uragane din SUA (NHC).

Beryl avea vânturi de vârf de 130 mph (209 kph) și se aștepta să aducă 4-6 inch (10-15 cm) de ploaie în Insulele Cayman, unde erau posibile valuri periculoase și curenți de rip, a spus NHC.

O avertizare de uragan era în vigoare pentru coasta de est a Insulelor Cayman și peninsula Yucatan din Mexic. Centrele turistice ale Mexicului, Cancun și întreaga peninsulă Yucatan se află pe traseul preconizat al lui Beryl. Aeroportul din Cancun era aglomerat de turiști care sperau să prindă ultimele zboruri înainte de sosirea furtunii. Muncitorii umpleau saci cu nisip și acopereau ușile și ferestrele afacerilor pentru protecție.

Ministerul Apărării din Mexic a deschis aproximativ 120 de adăposturi pentru furtuni și a cerut vizitatorilor să urmeze instrucțiunile privind evacuarea sau alte măsuri. Beryl este primul uragan al sezonului atlantic din 2024 și, la apogeul său, la începutul acestei săptămâni, a fost cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată. Un uragan de categoria 5 aduce vânturi de 157 mph (252 kph) sau mai mari, capabile să provoace daune catastrofale, inclusiv distrugerea locuințelor și infrastructurii.

În Jamaica, principalele aeroporturi ale insulei au fost închise și străzile erau în mare parte goale după ce prim-ministrul Andrew Holness a emis o interdicție de circulație pentru miercuri, care a fost extinsă până joi, pe măsură ce condițiile de furtună au continuat. Cel puțin o persoană a fost raportată decedată în urma furtunii. Până miercuri seară, aproape 1.000 de persoane se aflau în adăposturi, a declarat Richard Thompson, director general interimar al agenției de gestionare a dezastrelor din Jamaica, într-un interviu la știrile locale.

Furtuna a lovit Saint Vincent și Grenadinele mai devreme în săptămână. Prim-ministrul Ralph Gonsalves a spus într-un interviu radio că Insula Union a fost „nivelată” și că va fi „un efort herculean de reconstruit.” Au fost confirmate cel puțin trei decese și distrugerea culturilor a fost răspândită, au declarat oficiali superiori pentru Reuters. Insula Union a suferit distrugerea a peste 90% din clădiri.

În Grenada, prim-ministrul Dickon Mitchell a descris condițiile de tip „Armaghedon” după ce furtuna a lovit mai devreme în săptămână, cu întreruperi de curent și distrugeri răspândite, confirmând, de asemenea, trei decese. Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, a declarat la televiziunea de stat că trei persoane au murit, patru erau dispărute și peste 8.000 de case au fost avariate.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a prognozat un număr mare de uragane majore într-un sezon „extraordinar” în acest an. Sezonul durează de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lunii noiembrie. Puterea distructivă a lui Beryl, venind atât de devreme în sezonul uraganelor, subliniază consecințele unui Ocean Atlantic mai cald, pe care oamenii de știință îl citează ca un semn al schimbărilor climatice cauzate de om care alimentează vremea extremă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel