Uraganul Beryl se îndreaptă spre Peninsula Yucatán din Mexic

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Peninsula Yucatán din Mexic este vizată de uraganul Beryl.

Uraganul Beryl, care făcut ravagii în Caraibe distrugând proprietăți și lăsând case fără curent electric, este pe cale să atingă Peninsula Yucatán din Mexic.

Uraganul, clasificat în prezent la categoria a doua, urmează să lovească coasta regiunii, afectând cele două milioane de locuitori ai zonei și punctele turistice din Cancún și Tulum.

Plajele sunt închise și mii de soldați au fost desfășurați pentru a ajuta în timp ce furtuna lovește țărmul de sud-est al țării. Centrul Național pentru Uragane (NHC) din SUA a declarat că fenomenele de uragan ”încep să apară” în regiune și a avertizat oamenii să se adăpostească.

În Caraibe cel puțin zece persoane au murit și mai multe sunt date dispărute, acoperișurile au fost smulse de pe clădiri, iar mii de case au rămas fără curent electric.

Autoritățile mexicane au luat măsuri pentru a pregăti coasta pentru uragan. Școlile au fost închise, ferestrele hotelurilor au fost închise și au fost amenajate adăposturi de urgență pentru localnici și turiști în zonele cele mai afectate de impact.

Locuitorii din Cancún s-au grăbit să meargă la supermarketuri pentru a-și face provizii, iar unii dintre ei au găsit rafturi goale.

Militari desfășurați pentru sprijin

Peste 8000 de militari din armată, forțele aeriene și garda națională au fost desfășurați în Peninsula Yucatán pentru a oferi sprijin populației. Au fost văzuți militiari patrulând joi pe plaje, îndemnând oamenii să plece.

Potrivit autorităților locale, sute de turiști au fost evacuați din hotelurile de pe coasta peninsulei, iar peste 3000 de persoane au fugit din insula Holbox, aflată chiar în largul coastei mexicane.

Mai mult de 300 de zboruri au fost anulate sau amânate.

Anita Luis, o turistă din Dallas, Texas, care vizitează Cancún, a declarat joi pentru agenția de presă Reuters: ”Vrem doar să ne întoarcem acasă în siguranță și ne rugăm la fel pentru toți ceilalți, dar suntem blocați aici”.

Virginia Rebollar, o turistă mexicană care a călătorit la Tulum cu trei membri ai familiei, a declarat pentru AFP: ”Ne-au anulat zborul și a trebuit să plătim pentru două nopți suplimentare.Avem o oarecare teamă, dar suntem convinși că oamenii sunt pregătiți și știu ce au de făcut”.

Pe lângă faptul că a lăsat în urma sa distrugere, uraganul Beryl a doborât și alte recorduri.

Este primul uragan care a atins categoria patru în luna iunie de la începutul înregistrărilor NHC și cel mai timpuriu care a atins categoria cinci - cea mai înaltă categorie - în luna iulie. Caracterul de record al uraganului Beryl a pus în centrul atenției rolul schimbărilor climatice. Cauzele furtunilor individuale sunt complexe, ceea ce face dificilă atribuirea completă a cazurilor specifice schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, temperaturile excepțional de ridicate de la suprafața mării sunt considerate un motiv esențial pentru care uraganul Beryl a fost atât de puternic.

Regele Charles al III-lea a declarat că a fost ”profund întristat” de distrugerile pe care uraganul le-a provocat în Caraibe, afectând mai multe insule din Commonwealth. Marina Regală a trimis joi o navă de ajutor în Insulele Cayman pentru a oferi sprijin comunităților afectate de uragan.

Uraganul Beryl a lovit Jamaica miercuri și a provocat distrugeri uriașe în alte națiuni din Caraibe la începutul săptămânii. Aproximativ 90% din locuințe au fost distruse sau grav avariate pe Insula Union, care face parte din Saint Vincent și Grenadinele.

Unde se va îndrepta în continuare uraganul Beryl

Uraganul Beryl va slăbi rapid pe măsură ce se deplasează deasupra uscatului, când este de așteptat să fie retrogradat la gradul de furtună tropicală, potrivit BBC Weather.

În ciuda acestui fapt, ar putea provoca în continuare inundații rapide.

Uraganul se va deplasa apoi peste Golful Mexic vineri seara, îndreptându-se spre nord-estul Mexicului și sudul Texasului până la sfârșitul weekendului.

Până la atingerea țărmului, duminică seara, se așteaptă ca furtuna să se întărească și să redevină un uragan.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, le-a spus locuitorilor din apropierea coastei atlantice a statului să ”fie cu ochii pe golf” și ”să aibă un plan de urgență pentru a avea grijă de ei și de cei dragi”.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA a avertizat că Atlanticul de Nord ar putea avea până la șapte uragane majore în acest an - față de o medie de trei într-un sezon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel