Uraganul Beryl se intensifică. Națiuni din Caraibe se pregătesc de ce este mai rău

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află în articol mai multe despre urganul Beryl.

Națiuni din Caraibe avertizează locuitorii să facă pregătiri de urgență deoarece un uragan puternic și potențial letal se intensifică pe măsură ce se îndreaptă spre ele.

Beryl, primul uragan numit din acest sezon, urmează să atingă o serie de insule duminică târziu.

Meteorologii au declarat că uraganul este ”extrem de periculos” și anticipează că se va transforma într-o furtună de categoria a patra - ceea ce înseamnă că se preconizează că va aduce vânturi de până la 250 km/h și valuri de furtună de 1,8-3 metri.

Se așteaptă ca furtuna majoră să se întărească în continuare pe măsură ce se apropie de insulele Barbados, Dominica, Grenada și Martinica, printre altele.

„Este rar să vezi o furtună intensificându-se atât de repede, atât de devreme în sezon, în această parte a Atlanticului. Mai multe insule din Antilele Mici se confruntă cu un risc extrem pentru vieți și proprietăți”, a avertizat meteorologul principal pentru uragane de la AccuWeather, Alex DaSilva.

Pregătiri de urgență

Oamenii din întreaga regiune se pregătesc, închizându-și casele, stând la coadă la stațiile de alimentare cu carburanți și acumulând provizii și apă.

Într-un discurs adresat națiunii sâmbătă seara, prim-ministrul din Barbados a îndemnat locuitorii să aibă grijă de prieteni, familie și vecini atunci când uraganul va ajunge.

Meteorologii spun că uraganul Beryl, care s-a format vineri seară dintr-o furtună tropicală, are deja vânturi de 130 de mile pe oră în timp ce se îndreaptă spre vestul insulelor din Caraibe.

Ei prevăd că până când furtuna va atinge Insulele Windward - Dominica, Martinica, St. Lucia, St. Vincent și Grenadine și Grenada - vor fi vânturi ”cu forța unui uragan”.

Serviciul meteorologic din Barbados a emis avertismente cu privire la întreruperi de curent și inundații bruște, deoarece se așteaptă ca ochiul uraganului să treacă la aproximativ 45 km sud de insulă.

Oamenii își închid casele și se înghesuie la supermarketuri și la pompele de combustibil din Bridgetown, capitala statului Barbados.

„Rămânem absolut vigilenți și trebuie să luăm toate măsurile de precauție posibile pentru noi înșine, pentru familia noastră și pentru vecinii noștri”, a declarat sâmbătă prim-ministrul statului Barbados, Mia Motley.

În Saint Vincent și Grenadine, prim-ministrul Ralph Gonsalves a îndemnat proprietarii de supermarketuri și benzinării să își prelungească programul de funcționare înainte de sosirea uraganului, adăugând că adăposturile de urgență se vor deschide duminică seara.

Între timp, într-o informare împărtășită online de Guvernul din Dominica, meteorologul Ithoma James a îndemnat locuitorii să fie pregătiți, avertizând că uraganele pot fi ”devastatoare”.

Potrivit meteorologilor, se preconizează că sezonul uraganelor, care durează de la 1 iunie la 30 noiembrie, va fi unul aglomerat în acest an.

Avertisment surprinzător

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a emis cel mai surprinzător avertisment de până acum cu privire la sezonul actual. Meteorologii au declarat că ar putea exista până la 25 de furtuni cu nume în 2024.

Între 8 și 13 dintre aceste furtuni s-ar putea transforma în uragane, a declarat NOAA.

Între 4 și 7 dintre aceste furtuni s-ar putea transforma în uragane de categoria a treia - sau mai severe. Acesta ar fi mai mult decât dublul numărului obișnuit.

Uraganul Beryl este acum una dintre cele mai timpurii furtuni avertizate de NOAA.

Michael Lowry, un expert în uragane, a scris pe rețelele de socializare că este ”uimitor” să vezi o furtună de categoria trei sau mai mare prognozată atât de devreme în sezon.

„Doar 5 uragane majore (categoria 3+) au fost înregistrate în Atlantic înainte de prima săptămână a lunii iulie. Beryl ar fi al șaselea și cel mai timpuriu atât de departe spre est în Atlanticul tropical”, a spus expertul, conform BBC.

Uraganele sunt clasificate pe o scară de la unu la cinci - furtunile de categoria cinci având cele mai extreme vânturi, de peste 250 km/h. Cu cât uraganul este mai puternic, cu atât se consideră că este capabil să producă mai multe pagube.

În sezonul uraganelor din 2023 au existat 19 furtuni cu nume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel