Uraganul Dorian a lovit duminică arhipelagul Bahamas cu ploi torenţiale şi vânturi cu viteze de circa 300 de kilometri pe oră, un nivel fără echivalent în istoria acestui arhipelag din Caraibe.
Uraganul de categorie 5, considerat "catastrofal" de Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC), a atins ţărmul la Elbow Cay, pe insulele Abacos din nord-vestul Bahamas, relatează AFP.
"Ne aflăm în faţa unui uragan (...) cum nu am văzut niciodată în istoria Bahamas", a declarat Hubert Minnis, prim-ministrul acestui arhipelag alcătuit din peste 700 de insule situat între Florida, Cuba şi Haiti. "Este probabil cea mai tristă zi din viaţa mea", a adăugat el, în lacrimi.
Potrivit NHC, al cărui sediu se află în Miami, Dorian a egalat recordul, care data din 1935, celui mai puternic uragan din Atlantic atunci când a ajuns la ţărm, fiind posibile distrugeri masive.
De la Casa Albă, preşedintele american, Donald Trump, a lansat un apel la cea mai mare vigilenţă în faţa acestui fenomen climatic "foarte, foarte puternic".
"Rugaţi-vă pentru locuitorii din Bahamas", a adăugat el la Twitter la scurt timp.
După Bahamas, uraganul ar urma să se apropie de coasta de est a Floridei (sud-estul Statelor Unite) luni seară şi marţi, dar este dificil de prevăzut cu ce intensitate va lovi 'Sunshine State'.
"Există multe mişcări, e foarte greu de previzionat", a rezumat preşedintele Donald Trump într-un mesaj publicat sâmbătă pe Twitter.
"Pare că va urca spre Carolina de Sud şi Carolina de Nord. Georgia şi Alabama vor fi, de asemenea, lovite", a adăugat el.
Guvernatorul din Carolina de Sud, Henry McMaster, a decretat stare de urgenţă în acest stat american. "Forţa şi caracterul imprevizibil al furtunii ne obligă să ne pregătim pentru toate scenariile posibile", a declarat el.
Starea de urgenţă a fost deja decretată în Florida şi în 12 districte din statul Georgia. Această măsură permite o mai bună mobilizare a serviciilor publice din statele în cauză şi utilizarea, la nevoie, a fondurilor federale de ajutorare.
Guvernatorul republican din Florida, Ron DeSantis, a îndemnat populaţia locală "să rămână vigilentă".
Statul Florida, al cărui teritoriu constă în principal într-o peninsulă din sud-estul Statelor Unite, se află în fiecare an în prima linie în calea furtunilor care se formează în sezonul uraganelor.
Cu un relief foarte plat, litoralul din Florida este ameninţat constant de riscul de creştere a nivelului apelor. Relieful din centrul peninsulei este caracterizat, de asemenea, prin altitudini foarte mici. Pentru locuitorii din Florida, principala ameninţare o reprezintă inundaţiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu