Uraganul Dorian a făcut ravagii în Bahamas. Cel puțin șapte persoane și-au pierdut viața.
Cel puţin şapte persoane au decedat în Bahamas în urma trecerii uraganului Dorian, a anunţat premierul ţării, Hubert Minnis, citat miercuri de DPA.
Minnis a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că bilanţul a crescut de la cinci la şapte morţi după ce două persoane dintr-un grup de 25, transportate pe insula New Providence, au decedat.
Ne putem aştepta la mai multe decese, a spus Minnis adăugând că cifrele actuale se bazează pe informaţii preliminare, după o evaluare iniţială efectuată în insulele Abaco.
Premierul a adăugat că o evaluare preliminară pe insula Grand Bahama va fi efectuată imediat după ce serviciul de meteorologie va da undă verde.
Uraganul Dorian, retrogradat la categoria 2, se deplasa foarte lent către Statele Unite, marţi seară, după ce a devastat Bahamas, relatează AFP. Insulele Abaco şi Grand Bahama, asupra cărora Dorian s-a năpustit cu forţa unui uragan de categoria 5, erau marţi încă în mare parte rupte de lume. Palmieri desfrunziţi, case sfărâmate şi caroserii de autovehicule ce pluteau pe o mare de ruine - un peisaj trist, care contrasta izbitor cu obişnuitele imagini paradisiace din Bahamas.
Cel puţin 61.000 de persoane au nevoie de ajutor alimentar în Bahamas, a estimat marţi ONU.
Crucea Roşie a anunţat marţi că este posibil ca aproximativ 13.000 de locuinţe să fi fost deteriorate sau distruse în insulele Abaco şi Grand Bahama.
Clasat la categoria maximă, 5, la momentul la care a lovit Bahamas, Dorian a slăbit între timp din intensitate. Acesta a fost retrogradat la categoria 2, cu viteze ale vântului de până la 175 de kilometri la oră, potrivit celui mai recent buletin informativ emis miercuri, la ora 01:00 GMT, de Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite. Uraganul se afla la 175 kilometri est de Melbourne, Florida, şi se îndrepta în direcţie nord-vest, paralel cu linia de coastă a acestui stat din sud-estul Statelor Unite, cu o viteză de 9 kilometri la oră.
În ciuda scăderii din intensitate, Dorian a crescut în dimensiuni şi rămâne foarte periculos, au avertizat meteorologii, care se străduiesc să prezică traiectoria exactă a ciclonului. O singură certitudine: el se va apropia periculos de mult de Florida până miercuri seară, înainte de a urma linia de coastă din sud-estul SUA, spre statele Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord.
Cele două state din Carolina prezintă cel mai ridicat risc de inundaţii, a indicat NHC, fiind aşteptate cantităţi de precipitaţii de 13-25 de centimetri şi valuri de 1,2 şi chiar peste 2 metri înălţime. Ochiul uraganului Dorian ar trebui să treacă aproape sau peste aceste două state în zilele de joi şi vineri dimineaţă.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi seară că a declarat o stare de urgenţă în Carolina de Nord.
Câteva milioane de persoane din zonele ameninţate de uraganul Dorian au primit ordin de evacuare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News