Uraganul Milton, un „monstru” amenințător, se îndreaptă spre coasta de vest a Floridei

Sursa foto: Zoom Earth
Sursa foto: Zoom Earth

Uraganul Milton, care s-a intensificat rapid și a devenit unul dintre cele mai puternice din istoria regiunii, se îndreaptă spre coasta de vest a Floridei, unde peste un milion de oameni au fost evacuați în anticiparea furtunii masive. Milton este așteptat să lovească zona Tampa Bay miercuri, amenințând o porțiune dens populată a coastei de vest a Floridei, deja devastată de uraganul Helene cu mai puțin de două săptămâni în urmă, scrie Reuters.

Citește și: Imaginile zilei cu o femelă de râs și puiul ei în timp ce se adapă / video

O lovitură directă în zona golfului ar fi prima de acest fel din 1921, când zona Tampa-St. Petersburg-Clearwater era încă puțin dezvoltată. „Milton are potențialul de a fi unul dintre cele mai distructive uragane din istoria Floridei de vest-centrală”, a avertizat Centrul Național de Uragane din SUA. Se preconizează valuri de furtună de 3-4,5 metri de-a lungul coastei de nord și sud de Tampa Bay, amenințând să inunde zonele joase. De asemenea, ploi abundente, de 12,7-25,4 cm, ar putea provoca inundații rapide mai în interiorul statului.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a anunțat că va mobiliza 8.000 de membri ai Gărzii Naționale și va poziționa provizii și echipamente în apropierea zonei unde se așteaptă ca furtuna să lovească. „Acum este momentul să vă puneți planul în aplicare... dar timpul se scurge”, a spus guvernatorul, îndemnând rezidenții să respecte ordinele de evacuare și avertizările meteorologilor. La St. Petersburg, la stadionul Tropicana Field, au fost pregătite mii de paturi verzi pentru a găzdui evacuații.

De asemenea, președintele american Joe Biden și-a amânat o vizită programată în Germania și Angola pentru a coordona pregătirile și răspunsul în fața uraganului Milton. Biden a avertizat cetățenii să evacueze imediat, subliniind că este o chestiune de viață și de moarte.

Pe măsură ce furtuna se apropie, traficul a devenit congestionat pe drumurile care duc din Tampa. Peste 500.000 de persoane au fost evacuate din comitatul Pinellas, care include orașul St. Petersburg, iar în total, șapte comitate de coastă au ordonat evacuări.

Cu viteze ale vântului de 241 km/h, Milton a fost retrogradat la categoria 4, dar rămâne extrem de periculos. Susținut de apele calde ale Golfului Mexic, uraganul s-a transformat rapid dintr-o furtună tropicală într-un uragan de categoria 5 – cel mai puternic pe scara Saffir-Simpson – în mai puțin de 24 de ore.

Milton este de așteptat să-și mențină intensitatea în timp ce traversează Peninsula Florida, provocând pagube catastrofale și întreruperi de curent care ar putea dura zile. Traiectoria sa este neobișnuită, având în vedere că uraganele din Golful Mexic se formează de obicei în Marea Caraibelor și călătoresc spre nord și vest.

În prezent, furtuna se află la aproximativ 837 km sud-vest de Tampa, iar zona afectată de vânturile furtunii este de așteptat să se dubleze până când va atinge Florida. În statul mexican Yucatan, mii de locuitori au fost evacuați din zona de coastă, iar mai multe comunități au rămas fără curent electric.

Eforturile de ajutor continuă în multe zone din sud-estul Statelor Unite, după ce uraganul Helene a lovit Florida pe 26 septembrie, provocând decesul a peste 200 de persoane în șase state și cauzând pagube de miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel