Uraganul Norma a crescut în intensitate până la gradul 4 și se apropie de coasta vestică a Mexicului.
Uraganul Norma a crescut în intensitate la categoria a 4-a, însoţit de vânturi de peste 200 km/h, îndreptându-se către coastele Baja California, în nord-vestul Mexicului, a anunţat joi Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) al SUA, transmite AFP, scrie Agerpres.
”Norma este un uragan de categoria 4 (din 5) pe scara Saffir-Simpson”, a indicat NHC în cel mai recent buletin informativ. Uraganul se afla, în jurul orei 15:00 GMT, la 390 km vest de coastele Mexicului, potrivit aceleiaşi surse.
Norma se deplasează spre nord cu 11 km/h şi va atinge extremitatea sudică a peninsulei mexicane sâmbătă, cu o intensitate redusă, potrivit prognozei NHC.
Apropierea puternicului uragan a determinat guvernul să activeze un plan de urgenţă naţională, sub conducerea armatei. Peste 6.600 de militari sunt în alertă, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.
Săptămâna trecută, vestul Mexicului a fost lovit de un alt uragan puternic, Lidia, care a provocat moartea a două persoane în statele Jalisco şi Nayarit.
Cu liniile sale de coastă lungi, cu ieşire atât la Oceanul Pacific, cât şi la Oceanul Atlantic, Mexicul este expus în mod regulat la uraganele care se formează în larg.
Cea mai puternică furtună înregistrată în Mexic, Patricia, a lovit ţara în octombrie 2015, cu vânturi de 325 km/h, dar nu a produs decât pagube materiale pentru că a intrat în teritoriu printr-o zonă muntoasă nelocuită.
Obiceiul de a da nume uraganelor a început în Statele Unite în prima jumătate a secolului XX, iar inițiativa aparține Serviciului Național de Meteorologie al SUA. La început, numele folosite erau în principal nume de femei.
Cu timpul, acest obicei s-a extins la nivel global, iar acum atât nume de femei, cât și de bărbați sunt folosite pentru a denumi uraganele.
Există mai multe motive pentru care s-a ales să se dea nume uraganelor:
1. Ușurința comunicării: Dând un nume uraganului, se facilitează comunicarea și identificarea rapidă a acestuia în timpul avertismentelor și a emisiunilor meteorologice. Numele sunt mai ușor de reținut și de pronunțat decât coordonatele geografice sau coduri numerice.
2. Reducerea confuziei: Dacă ar fi să folosim doar coordonate geografice sau coduri, ar exista un risc crescut de confuzie, deoarece ar putea să apară mai multe uragane simultan sau în aceeași regiune.
3. Conștientizare publică: Dând nume uraganului, se poate crea o conștientizare mai mare în rândul publicului cu privire la pericolul reprezentat de furtună. Oamenii au tendința să ia mai în serios avertismentele atunci când știu că un uragan are un nume.
4. Istoric: De-a lungul istoriei, au fost folosite nume de femei pentru că era o tradiție în folclorul marinar. Totuși, în anii 1970, s-a început să se includă și nume de bărbați pentru a evita orice conotație sexistă.
Astfel, deși la început numele de femei erau predominante, acum numele uraganului sunt selectate dintr-o listă rotativă care conține nume atât de femei, cât și de bărbați, fără a ține cont de gen. Această practică ajută la eficientizarea comunicării și gestionarea uraganelor, susține Chat GPT.
Citește și: India vrea sisteme de monitorizare și avertizare în zona lacurilor glaciare din Himalaya
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu