Asociatia pentru Dreptul Urbanismului – condusă de urbanistul Alexandru Pânișoară, i-a propus edilului general al Bucureștiului, Nicușor Dan, o soluție care ar ajuta în delicata situație a termoficării din Capitală.
„Nicușor Dan, de aceasta solutie te-ai interesat?”, a fost mesajul transmis de asociație, pe Facebook, adresându-se primarului bucureștean. „Există tehnologii în ziua de astăzi care scutesc lucrări clasice costisitoare și de durată, care sunt eficiente și mult mai ieftine. Există viață și după «rechinii imobiliari» și «golăniile din urbanism». E o chestiune de viziune și interes real”.
O companie austriacă, cu experiență de peste 30 de ani, promite reabilitarea țevilor pentru termoficare fără săpături stradale. Principalele motive pentru care caloriferele bucureștenilor sunt reci iarnă de iarnă sunt: vechimea țevilor, coroziunea, articulațiile defecte sau proasta calitate a materialelor folosite. Această problemă sărăcește bugetul primăriei cu milioane de lei.
Avantajele reabilitării oferite de tehnologia companiei sunt: reparații fără săpături pe străzi sau la locație, reparații rapide, eficiență economică, reducerea emisiilor de carbon.
Tehnologia de tipul CIPP (țevi reparate pe loc, n.r.) presupune inserarea unui material expansibil în țevile deja existente ce au nevoie de înlocuire. Un agent de lipire fixează materialul de pereții interiori ai țevilor, cu diametre de la 10 la 280 cm. Astfel, țevile devin ca noi.
VEZI ȘI: Năsui: Reparația țevilor prin care circulă apa caldă în București se va termina în 89 de ani, 8 luni și 16 zile
"Reparația țevilor prin care circulă apa caldă în București se va termina în 89 de ani, 8 luni și 16 zile", a afirmat Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, menționând că "nu este o exagerare".
Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, a transmis printr-o postare pe Facebook că "reparația țevilor prin care circulă apa caldă în București se va termina în 89 de ani, 8 luni și 16 zile." "Nu este o exagerare. Atât ar dura reparațiile sistemului de încălzire centralizată de stat din București la ritmul actual. S-ar termina în anul 2110, iar asta cu indulgență și presupunând că nu se mai strică niciodată nimic. Soluții există, dar nu cu actualul sistem de stat.", a explicat el.
Claudiu Năsui a dezvăluit apoi "cum stau lucrurile": "Sistemul are o rețea de 4.000 km de conductă, 1.000 km primară și 3.000 km secundară. 81% din rețeaua primară are nevoie de reabilitare, 771 km din 954 km de rețea. Pe lângă asta mai e și „rețeaua secundară” de circa 3.000 de km din care circa 2.000 de km sunt de reparat.
Dar să ne concentrăm doar pe rețeaua primară și să o ignorăm pe cea secundară. În ultimii 9 ani ritmul mediu al lucrărilor a fost de 8,59 km pe an, iar asta calculat optimist. Deci am termina de reabilitat doar rețeaua principală din sistemul de încălzire centralizat de stat abia în 89 de ani, 8 luni și 16 de zile."
"Devine evident că, în realitate, sistemul de termoficare din București nu va merge niciodată bine"
"În practică, inclusiv conductele noi se vor degrada și vor trebui, la rândul lor înlocuite. Dacă vrem să avem căldură în case, trebuie să recunoaștem adevărul despre sistemul de încălzire centralizat de stat. Politicienii care susțin actualul sistem ne-au mințit că el va funcționa la un moment dat.", a mai scris Claudiu Năsui, deputat USR.
"Domnul Oprescu a promis că îl va repara, doamna Firea a promis la fel, domnul Dan la fel. În 2024, în campanie se va promite fix același lucru. Evident nu se va rezolva nimic. Pentru că problema este însuși sistemul, care nu poate funcționa. Avem de ales între a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost, sau să dăm bucureștenilor dreptul de a alege cum vor să se încălzească.", a continuat el.
Soluția propusă de Năsui
Potrivit celor scrise de Claudiu Năsui, "soluția este să nu mai fim forțați să stăm într-un monopol disfuncțional, ci să lăsăm concurența între diferite alternative să funcționeze. Să avem dreptul să alegem cu ce ne încălzim. Și să folosim imensa subvenție pe care o dăm acum pentru a ajuta românii oricare ar fi soluția pe care o aleg pentru căldură.
Să lăsăm primarii de sector sau antreprenori doritori să construiască centrale cvartal. În sectorul 1 au început deja soluții prin panouri fotovoltaice și pompe de aer. Să lăsăm oamenii să-și pună centrale individuale pe gaz sau pe electricitate. Cei care locuiesc suficient de aproape de CET-uri vor rămâne probabil în sistemul de stat, pentru că acolo ajunge apa caldă. Iar dacă o soluție de încălzire nu îi mulțumește, vor putea să o schimbe. Vor avea alternative."
"În prezent, însă, oamenii sunt prizonierii unui monopol care le risipește banii, îi ține și în frig și nu are nici o șansă de reabilitare în timpul vieților noastre. Cel mai important lucru pe care îl poate face statul pentru români este să le dea dreptul să aleagă.", a conchis deputatul USR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News