Uri Levine, cofondatorul aplicației de navigare Waze, a vorbit despre o aplicaţie ce ar putea prezice un cutremur cu câteva ore înainte ca acesta să se producă.
„Abilitatea de a prezice cutremure cu multe ore înainte poate avea un impact imens, pentru că acum cutremurele sunt o surpriză. Nu le putem prezice și implicit nu ne putem pregăti pentru ele. Ne putem doar pregăti pe termen lung. Putem să contruim o infrastructură mai bună. Dar un cutremur, când se întâmplă, de obicei, are efecte devastatoare, produce pierderi și victime.
Ce se va întâmpla cu o clădire dacă e un cutremur poate nu putem prezice. Dar în legătură cu oamenii care sunt înăuntru... pe ei îi putem salva.
Peste tot sunt clădiri care nu sunt sigure. Dar, dacă știi că va fi un cutremur astăzi sau peste cinci ore, atunci nu o să stai în clădiri nesigure, vei pleca din acele locuri", a spus Uri Levine, cofondatorul aplicației de navigare Waze, în cadrul unui interviu acordat DCNews.
România va beneficia GRATUIT de un sistem de predicție a cutremurelor cu 8 ore înainte de producerea acestora, oferit de IONOTERRA
Compania israeliană IONOTERRA, în parteneriat cu Universitatea Politehnică București, va realiza în România, în a doua parte a anului 2020, o sesiune experimentală de monitorizare a zonei seismice Vrancea, emițând alerte de cutremur în medie cu 8 ore înainte de producerea acestora.
Anunțul a fost făcut în cadrul primei conferințe științifice organizate de IONOTERRA în București.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor oficialități, precum: Mihnea Costoiu – Rector al Universității Politehnice București, Irinel Dinu - Şef Departament Daune, PAID România, Elena Mateescu - Director General ANM, reprezentanți ai IGSU și ai Poliției Române.
Compania a decis să ofere României o primă sesiune demonstrativă non-comercială, solicitând instituțiilor statului potențial beneficiare ale rapoartelor sprijinul în ceea ce privește reacția post-prognoză, dar și evaluarea planului de răspuns în caz de eveniment-catastrofă. România are, astfel, oportunitatea de a fi primul beneficiar al prognozelor oferite de IONOTERRA.
"Acum ceva timp, 30 de secunde înainte ca unda seismică să se simtă în București mi s-a parut suficient ca să apăsăm un buton și să închidem anumite instalații. Astăzi avem cel puțin 4 ore. Suntem dispuși să contribuim la reevaluarea riscului seismic din România și, împreună cu autoritățile competente, suntem pregătiți și deschiși să oferim tot suportul necesar pentru elaborarea unui plan de răspuns în caz de alerte majore. Dincolo de aspectul de cercetare care reprezintă o inovație cu impact local, Ionoterra a avut viziunea de a colabora cu Universitatea Politehnică București pentru a-și maximiza impactul și pentru a-și valida datele. Acest lucru arată că suntem capabili să mergem mai departe cu un astfel de proiect extraordinar", a zis Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnice București.
În luna septembrie a acestui an, compania a efectuat o sesiune de monitorizare a zonelor seismice situate în Vestul Turciei și Estul Greciei, cu o rată de succes de peste 90%, folosind un sistem de predicție minimal. Astfel, în intervalul 5 septembrie 2019 – 25 septembrie 2019, pe perioada activă de monitorizare, IONOTERRA a emis 75 de alerte de cutremur, 68 dintre acestea fiind confirmate de EMSC/CSEM.
"E o mare bucurie că, din motive sufletești, țara în care se va testa sistemul, în premieră absolută, este România. Aproape întreaga mea echipă este legată de această țară la nivel de ADN. În plus, sunt fericit că am avut posibilitatea să facem totul cu marele sprijin al unei Instituții Academice românești de renume. Validarea și monitorizarea sistemului Ionoterra îi va aparține Universității Politehnice din București căreia îi mulțumim!", a spus Doron Angelovitch, CEO Ionoterra.
Pe toata perioada sesiunii de prognoze ce a vizat monitorizarea zonelor seismice din Vestul Turciei și Estul Greciei, media magnitudinii înregistrate a fost de 2.58 pe scara Richter, experimentul fiind derulat cu un sistem de monitorizare minimal. Ținând cont de aceste rezultate, IONOTERRA estimează o acuratețe de peste 97% a prognozelor emise, folosind un sistem de monitorizare complet pentru cutremure ce depășesc magnitudinea de 4.5 grade pe scara Richter.
"Sunt peste 30 de ani de când mă dedic acestui domeniu de cercetare în predicția cutremurelor, identificând tendințele și procesele ce au loc în ionosferă. Acești 30 de ani sunt temelia a ceea ce astăzi ne-a adus pe toți aici – Ionoterra. Acuratețea rezultatelor obținute de-a lungul timpului ne-a dat curaj și ne-a motivat să adoptăm noi metodologii și tehnologii avansate care ne-au adus la acestă performanță", a zis Prof. Dr. Nathan Blaunshtein, Cercetator-Șef și Inventator.
IONOTERRA este o companie israeliană înființată ca urmare a peste 30 de ani de cercetare, pentru a dezvolta o soluție unică de furnizare alerte cutremure.
Până în acest moment, cele mai avansate sisteme de predicție din America sau Japonia au reușit să emită semnale de alarmă cu doar 2-3 minute înainte de producerea cutremurului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News