Depinde de zile. O zi sau doua vor avea o influenta covarsitoare asupra viitorului Romaniei. Totul depinde de posibilitatea sau imposibilitatea de a functiona, in ciclul politic urmator, dupa o Constitutie noua. Sau vom ramane cu cea de acum? Vor exista, cel putin inca cinci ani, puternice conflicte interinstitutioanle? Sau ele vor putea fi atenuate?
Doua atacuri facute la Curtea Constitutionala de catre PDL si de catre Traian Basescu, precum si straniul raspuns al acestei inalte instante imping pana la limita momentul in care Constitutia revizuita ar putea intra in vigoare. In ce sens? Solicitata sa raspunda daca noua Lege a referendumului corespunde sau nu legii fundamentale, Curtea Constitutionala a dat un verdict halucinant, spunand ca legea este buna, dar nu la data la care a fost promovata de Parlamentul Romaniei, ci in termen de un an de la publicarea ei in Monitorul Oficial. In acest fel, CCR i-a dat o mana de ajutor lui Traian Basescu si a contribuit la dinamitarea relatiilor din interiorul USL. In definitiv, cel mai important proiect politic al liberalilor si al lui Crin Antonescu, totodata si al USL, era, in acest an, revizuirea Constitutiei. Si, pe de alta parte, cel mai important proiect al PSD, dar si al USL era regionalizarea, care nu poate fi legal facuta decat in conditiile in care regiunile, ca forma administrativa, sunt prevazute in Constitutie. In Constitutia revizuita.
Dar, fie si asa, daca Legea referendumului ar fi fost promovata si publicata in Monitorul Oficial imediat dupa verdictul CCR, adoptarea Constitutiei revizuite ar fi fost posibila inaintea alegerilor. Numai ca presedintele Traian Basescu a atacat si el la Curte Legea referendumului. Pe motiv ca un referendum, chiar valid, cu un prag de numai 30 la suta nu ar fi si legitim. Si, din nou, Curtea i-a intins o mana de ajutor, de asta data tragand de timp. Acum, cand Curtea Constitutionala s-a pronuntat, cand, din nou, actul normativ este declarat valid, presedintele trage de timp. In asa fel incat termenul de un an din momentul publicarii Legii referendumului in Monitorul Oficial sa inceapa sa curga cat mai tarziu.
De ce procedeaza Traian Basescu astfel? Este posibil sa-i fie frica de posibilitatea unei noi suspendari. Desi nu cred ca cineva ar intentiona acest lucru in mod serios. Din simplul motiv ca este prea tarziu. Si nici suspendarea lui pentru inalta tradare nu este, in acest moment, un scenariu valid. Daca clasa politica ar fi luat o asemenea decizie, trebuia si putea sa o faca de mult. Acum s-ar putea sa fie contraproductiva. Dar atunci ce urmareste Basescu? De ce incurca el lucrurile?
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu