Află în articol mai multe despre cum ar putea președintele Rusiei, Vladimir Putin, să se bucure de o victorie în Germania.
Este posibil ca Vladimir Putin să fie afectat de incursiunea surprinzătoare a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia din această lună, dar în acest weekend va sărbători probabil câștiguri teritoriale mai la vest - în Germania.
Partidele favorabile Rusiei din trei state din estul Germaniei - Brandenburg, Saxonia și Turingia - sunt pregătite să obțină câștiguri substanțiale în alegerile regionale din septembrie, dintre care două sunt programate pentru duminică.
Partidul pro-rus Alternativă pentru Germania (AfD) are șanse mari să se claseze pe primul loc în toate cele trei state, iar Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), de stânga, recent formată, este în creștere, iar Moscova este pe cale să își restabilească o poziție puternică pe o mare parte din fosta Germanie de Est, o regiune pe care a dominat-o timp de decenii în timpul Războiului Rece.
Dacă previziunile se confirmă la urne, rezultatele vor stârni o profundă neliniște în întreaga Germanie. O victorie extremistă ar scoate la iveală măsura în care au eșuat eforturile clasei politice germane de a repara diviziunea Est-Vest a țării și ar zdruncina din temelii coaliția tripartită a Berlinului, deja șubredă.
O victorie ar însemna, de asemenea, o victorie personală pentru Putin: liderul rus s-a format ca spion KGB în anii 1980 la Dresda, o experiență care i-a lăsat o fascinație durabilă pentru tot ceea ce este german. Un biograf chiar l-a numit odată „germanul din Kremlin”.
În total, conform ultimelor sondaje, partidele favorabile Moscovei, care se situează între extrema dreaptă și cea stângă a spectrului politic, ar trebui să obțină cel puțin 50% din voturi în toate regiunile. Într-un singur land, Turingia, partidele ar urma să obțină până la 65%, AfD clasându-se pe primul loc cu aproximativ 30%.
Deși nu toate partidele sunt atât de deschis pro-ruse ca AfD, acestea au în comun două narațiuni promovate de extrema dreaptă: că NATO este vinovată pentru războiul din Ucraina și că o soluție pașnică ar fi fost posibilă dacă Occidentul ar fi fost serios în privința diplomației.
Principalele partide de guvernământ din Germania la nivel național - Social-Democrații (SPD), Verzii și Liber Democrații (FDP) - au fost relegate la statutul de codașe, sondajele prognozând un rezultat cumulat de aproximativ 12% în Saxonia și Turingia și 27% în Brandenburg. Chiar și atunci când se include cea mai mare forță centristă din Germania, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), sondajele combinate ale partidelor principale nu depășesc 50%.
Acesta este un declin extraordinar pentru partidele de centru care au modelat viața politică a Germaniei de Est de la reunificare. La începutul anilor 1990, forțele instituționale vest-germane au colonizat efectiv estul, trimițându-și proprii veterani politici să conducă Saxonia și alte state. Chiar și astăzi, mai mult de 40 % din clasa politică de vârf din statele estice ale Germaniei provin din vest.
Ascensiunea rapidă a AfD și a altor partide populiste în est sugerează că această abordare s-a întors împotriva sa. Conform sondajelor recente, atât Verzii, cât și FDP, cel mai mic dintre cele trei partide din coaliția națională germană, riscă să fie excluse din toate cele trei parlamente de stat. Pentru a obține locuri, partidele trebuie să obțină cel puțin cinci procente din voturi.
„Partidele democratice - SPD, CDU și chiar Verzii - nu au reușit niciodată să se impună cu adevărat în est în același mod în care au făcut-o în vest, ceea ce face mult mai ușor, desigur, pentru un partid precum AfD să se strecoare și să profite de un electorat mai volatil”, a declarat Johannes Kieß, sociolog la Universitatea din Leipzig.
Chiar dacă reunificarea a transformat fundamental economia fostei Germanii de Est, ridicând nivelul de trai la un nivel de neimaginat sub comunism, resentimentele față de preluarea de facto a țării de către Occident rămân palpabile în multe colțuri. De la reunificare, regiunea a pierdut 15% din populație, deoarece mulți foști est-germani, în special femei, s-au mutat în vest.
Frustrarea față de astfel de evoluții este adesea amplificată de politicienii naționali care tratează regiunea, care are în prezent doar o cincime din dimensiunea fostei Germanii de Vest în ceea ce privește populația, ca fiind „cealaltă”.
„Trebuie să explici lucrurile un pic mai mult în Est decât în Vest, dar sunt fericit să fac acest lucru și îmi place să merg acolo”, a declarat liderul CDU, Friedrich Merz, într-un interviu acordat în mai, referindu-se la poziția dură a partidului său față de Rusia.
La momentul respectiv, Merz a declarat că țintește primul loc în toate cele trei state, dar acum acest lucru este probabil imposibil. Chiar și în Saxonia, unde CDU pare să conducă, AfD este în frunte în unele sondaje recente.
Deși partidul lui Merz rămâne competitiv acolo, este posibil să fi reușit să facă acest lucru doar pentru că premierul CDU, Michael Kretschmer, se opune cheltuirii miliardelor pentru ajutor militar pentru Ucraina și a făcut din pledoaria pentru discuții de pace între Moscova și Kiev un element central al campaniei sale.
Kretschmer a făcut, de asemenea, o vizită la Moscova în 2021, invitându-l pe Putin să viziteze Dresda, unde liderul rus a fost staționat când a căzut Zidul Berlinului.
„Ar fi o mare onoare, excelență, să vă întâmpinăm în Saxonia”, i-a spus Kretschmer lui Putin la acea vreme.
Faptul că până și un conservator german de top din est a fost dispus să se închine în fața lui Putin subliniază gradul în care narațiunile rusești s-au impus în regiune. Chiar dacă majoritatea germanilor din est nu își fac iluzii cu privire la Putin, populația nu a depășit încă decenii de propagandă antioccidentală. Pentru mulți, Moscova nu este mai rea decât Washingtonul, pe care politicienii populiști îl acuză că lucrează în spatele scenei pentru a-și urmări propriile obiective în Ucraina.
„SUA este o superputere în declin, care luptă pentru a-și păstra hegemonia globală”, a declarat luna trecută Sahra Wagenknecht, focosul de stânga care conduce BSW omonim.
În cea mai mare parte, politicienii de stânga din est sunt concentrați în BSW și în partidul Die Linke, succesorul fostului partid comunist est-german, și sunt mai puțin pro-Putin decât pro-pace.
„Avem nevoie de o ordine de pace europeană care să includă Rusia. Toate țările participante ar trebui să convină asupra unui pact și să stabilească o comunitate de apărare”, a declarat luna aceasta Bodo Ramelow, actualul premier al landului Turingia și una dintre vocile cele mai critice față de Rusia din cadrul partidului Die Linke.
Criticii resping astfel de apeluri din partea stângii ca fiind naive. Aceștia susțin că a face presiuni pentru ca Occidentul să pună capăt livrărilor de arme, spunând în același timp Ucrainei să își suspende lupta și să cedeze teritoriul, face în cele din urmă jocul Moscovei și legitimează invazia acesteia în Ucraina.
Cu toate acestea, amenințarea cea mai mare rămâne AfD, care ar declanșa un cutremur politic care s-ar răsfrânge mult dincolo de granițele Germaniei, dacă partidul câștigă în toate cele trei state, o perspectivă pe care unii o consideră mai probabilă după atacul cu cuțitul de săptămâna trecută din Solingen, care ar fi fost comis de un sirian suspectat de legături cu Statul Islamic.
Legăturile AfD cu Moscova sunt bine documentate. Înainte de alegerile europene din iunie, autoritățile germane au dezvăluit ceea ce susțin că a fost o operațiune de influență rusească implicând unul dintre candidații principali ai AfD. Chiar și așa, partidul s-a clasat pe locul al doilea, cu 16 %, și a obținut rezultate deosebit de bune în est.
Numeroase personalități ale AfD nu își ascund afinitatea pentru regimul autoritar al lui Putin.
Björn Höcke, liderul AfD din Turingia, pe care mulți îl consideră nașul spiritual al partidului, a declarat că, dacă va ajunge vreodată cancelar al Germaniei, prima sa călătorie va fi la Moscova.
Dacă acest lucru se va întâmpla vreodată, ceea ce rămâne mai mult decât o șansă îndepărtată, este mai probabil ca Putin să îl viziteze primul.
Înainte ca relațiile dintre Moscova și Berlin să se înrăutățească, Putin era un vizitator frecvent al Germaniei - inclusiv în fostul său oraș natal din est.
„Voi fi sincer, vin la Dresda cu un sentiment special”, a declarat el unui public în timpul unei vizite în oraș în 2009 pentru a primi Ordinul St. George, o distincție care onorează figuri proeminente care 'luptă pentru bine în lume'.
„Acesta este fără îndoială unul dintre centrele culturii europene, un oraș bogat în istorie, cu un farmec aparte”, a spus Putin, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu